Cancer de sân: cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv pe care să îl pună în sutien pentru a detecta boala
Cancerul mamar poate fi diagnosticat printr-o mamografie. Pentru a face acest diagnostic mai precis, încă din stadiul incipient al tumorilor, cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv portabil pentru a se strecura în sutien.
Articol de Simona Lazăr, 04 Iulie 2023, 18:28
În cursa împotriva cancerului de sân, oamenii de știință din întreaga lume dezvoltă inovații din ce în ce mai convingătoare în ceea ce privește tratamentul și diagnosticul.
În mod tradițional, cancerul de sân poate fi detectat printr-o mamografie.
Acest examen nu este infailibil în depistarea cancerului, cercetătorii au dorit să găsească o modalitate de a o face mai precisă prin dezvoltarea unui dispozitiv portabil de pus în sutien.
Un dispozitiv 3.0 pentru detectarea cancerului de sân
Scanerul cu ultrasunete dezvoltat de echipa de cercetare are aspectul unui plasture flexibil care poate fi atasat cu usurinta de sutien.
Astfel, purtătoarea o poate muta cu ușurință, astfel încât să poată obține imagini ale țesutului mamar din diferite unghiuri.
Dispozitivul face posibilă „acoperirea completă a întregii suprafețe a sânului și obținerea unei reconstrucții a imaginii multi-unghi, depășind astfel problemele fundamentale care caracterizează tehnologiile actuale cu ultrasunete pentru screening-ul întregului sân sau a suprafeței mari, și anume a artefactelor imagistice din cauza deficitului. poziționarea sau lipsa contactului”, spune raportul de prezentare al dispozitivului.
Rezultate convingătoare în depistarea tumorilor
Cercetătorii au arătat că dispozitivul face posibilă obținerea de imagini de calitate comparabilă cu cele obținute prin intermediul imaginilor realizate într-un centru de imagistică medicală, până la 8 centimetri adâncime.
„Am schimbat factorul de formă al tehnologiei cu ultrasunete, astfel încât să poată fi utilizat în casa dumneavoastră. Este portabil și ușor de utilizat și oferă monitorizare în timp real și ușor de utilizat a țesutului mamar”, a explicat Canan Dagdeviren, profesor asociat la MIT Media Lab și autorul principal al studiului.
În plus, dispozitivul a făcut posibilă detectarea chisturilor foarte mici: 0,3 cm în diametru, dimensiunea tumorilor într-un stadiu incipient.
„Accesul la servicii medicale accesibile și de calitate este esențial pentru detectarea și diagnosticarea precoce. Ca asistent medical, am asistat la consecințele negative ale diagnosticării tardive. Această tehnologie promite să înlăture numeroasele bariere în calea depistarii precoce a cancerului de sân, oferind un diagnostic mai fiabil, confortabil și mai puțin intimidant”, a declarat Catherine Ricciardi, asistentă director al Centrului de Cercetare Clinică și Translațională la MIT și autoarea studiului.