Cancerul de sân tratat cu succes cu terapie imunitară
Este pentru prima dată când un pacient cu cancer de sân în stadiu terminal este tratat cu succes cu ajutorul imunoterapiei. Află detalii:
07 Iunie 2018, 12:49
Cercetatorii au folosit celulele imune proprii ale pacientului pentru identificarea şi distrugerea celulelor maligne formate în organism.
O femeie care avea cancer la sân în stadiu avansat a fost complet vindecată cu ajutorul unei terapii inovatoare care i-a stimulat sistemul imunitar pentru a lupta împotriva tumorilor.
Judy Perkins, ingineră din Florida (SUA), avea 49 de ani în momentul în care a fost selectată pentru noua terapie radicală, după mai multe runde de chimioterapie obişnuită care nu reuşiseră să oprească creşterea tumorii ei din sânul drept şi răspândirea bolii canceroase la ficatul ei şi la alte organe. În acel moment, medicii îi mai dădeau trei ani de viaţă.
Specialiştii oncologi care au avut-o în îngrijire la Institutul Naţional de Cancer al SUA din Maryland spun că răspunsul doamnei Perkins la imunoterapie a fost „remarcabil”. Tratamentul a eradicat celulele canceroase atât de eficient încât boala nu i-a mai apărut nici acum, după doi ani.
Succesul spectaculos a creat speranţe că noua metodă terapeutică are şanse de reuşită şi la alţi bolnavi de cancer de sân avansat şi alte forme oncologice dificil de tratat, precum cele ovariene şi de prostată. Cercetătorii planifică acum testări cilnice complete pentru a evalua eficacitatea tratamentului. Dar avertizează că terapia a avut succes până acum la o singură femeie şi că este nevoie să fie făcute teste clinice pentru a se vedea cât de eficientă poate fi metoda în cazul altor pacienţi de cancer.
Deşi în principiu tratamentul poate da roade pentru multe forme diferite de cancer, nu va fi eficient pentru toţi bolnavii, atenţionează specialiştii.
Reuşita despre care relatează jurnalul Nature Medicine este cu atât mai remarcabilă cu cât cancerul de sân, ca şi cel de prostată şi ovarian, prezintă relativ puţine mutaţii, ceea ce îngreunează misiunea sistemului imunitar de a detecta tumorile dintre ţesuturile sănătoase din organism.