Cancerul necesită tratament medical... și confort!
Când descoperi că organismul tău adăpostește cancer, trebuie să-l tratezi, să urmezi protocoale pentru a beneficia de orice șansă de recuperare.
07 Octombrie 2022, 05:46
Cu toate acestea, dacă tratamentul medical este esențial, confortul moral și fizic este la fel de esențial, iar acum se află în centrul luptei pentru persoanele cu cancer.
Vindecarea cancerului era odinioară despre salvarea de vieți și nimic altceva
În trecut, chimioterapia și radioterapia nu existau, sau doar sub formă embrionară. Medicii își îngrijeau bolnavii de cancer doar cu visul de a le salva viețile. O putem înțelege, dar a fost cu prețul unui tratament care uneori ducea la sechele foarte grave sau invalidante. De atunci, vremurile s-au schimbat. Din fericire, medicii se gândesc mereu la salvarea vieții pacienților lor, dar și-au dat seama, tocmai datorită acestor vieți salvate, că este necesară și salvarea calității vieții fiecărei persoane. Trăiește da, dar să ne bucurăm de momentele care ni se oferă.
Primele progrese, tratamente mai bine adaptate
Medicii au început repede să înțeleagă că pentru a trata cancerul, chimioterapia sau radioterapia ar putea duce la reacții adverse uneori foarte grave și că aceasta poate fi adaptată persoanei bolnave. Iar progresul a fost imens. Astăzi, un medic prescrie tratamentul minim eficient... în loc de cel mai puternic (și cel mai toxic) tratament posibil ca în trecut.
Tratamente complementare pentru efectele secundare
Chiar și prin adaptarea tratamentelor pentru cancer, acestea rămân adesea grele și o sursă de efecte secundare foarte jenante. Dar medicii au dezvoltat metode pentru a le diminua efectele cât mai mult posibil și pentru a promova un sentiment de confort: sunt disponibile tratamente antigreață și anti vărsături din ce în ce mai eficiente, căști frigorifice pentru a preveni căderea părului atunci când este posibil... Aceste atenții din partea echipelor medicale schimba totul. O persoană internată nu mai este considerată „cancerul din camera 10”, sau chiar ca un pacient obișnuit, ci ca o persoană întreagă care trebuie îngrijită și sprijinită.
Și atunci, o persoană bolnavă rămâne un adult responsabil!
Îți amintești vremea când cineva își ascundea starea de bolnav, când tacea în calea lui? Astăzi, cancerul nu mai este un tabu și se crede că informarea persoanei afectate o va ajuta să facă față mai bine acestei boli. O considerăm un interlocutor valid, îi explicăm de ce și cum a tratat-o. Face parte din echipa medicală.
Împotriva cancerului, îngrijiri medicale de sprijin
Alături de terapiile legate de boală și de efectele adverse ale medicamentelor, există așa-numitele îngrijiri de susținere și sunt în plină dezvoltare: tratamentul durerii, îngrijirea nutrițională, kinetoterapie și chiar medicina complementară (acupunctură, hipnoză, fitoterapie, homeopatie...) , etc.
Sprijin pentru calitatea vieții și confort
Alte „îngrijiri” mai puțin medicale sunt la fel de importante. Consultații pentru estetică, machiaj, coafură, activități artistice și culturale, sprijin pentru familie și prieteni, vizite ale voluntarilor etc. Un aspect foarte important este activitatea fizică care este benefică pentru moral, dar nu numai: exercițiul fizic reduce considerabil dezvoltarea a majorității celulelor canceroase, precum și riscul de reapariție a cancerului.