Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi
Pe aragaz sau pe grătar, carnea gătită la temperatură ridicată generează compuși cancerigeni. Rinichii sunt primele organe afectate, cu un risc mai mult decât dublu de cancer renal.
Articol de Simona Lazăr, 21 Mai 2023, 08:03
Preparată la temperatură ridicată, carnea crește riscul de cancer la rinichi
Potrivit acestui studiu american, care a implicat peste 13.000 de persoane, dintre care jumătate sufereau de carcinom cu celule renale, consumul regulat de carne gătită la temperatură ridicată crește riscul de a dezvolta cancer la rinichi.
Această asociere este legată de formarea de substanțe cancerigene, amine heterociclice și hidrocarburi aromatice, atunci când carnea ating temperaturi ridicate, cum ar fi atunci când se gătesc în tigaie sau pe grătar.
Datorita functiei lor de eliminare a substantelor toxice din organism, rinichii sunt organele cele mai expuse acestor compusi, explicand un risc crescut de tumori renale la cei mai mari consumatori de carne gatita la temperatura ridicata. Cercetătorii anunță un risc care este cu cel puțin 54% mai mare, risc care este potențat și mai mult la fumători.
Carne: preferați gătitul blând
În practică, se recomandă gătitul blând: cu siguranță puțin mai mult, au avantajul de a evita formarea de compuși cancerigeni.
De asemenea, amintiți-vă că nu este util să consumați carne la fiecare masă. O dată pe zi este mai mult decât suficient, favorizând cărnurile mai puțin grase, gătite la temperatură moderată, dar și peștele și cerealele integrale.
În cele din urmă, se recomandă în mod clasic să nu se consume părțile înnegrite ale cărnii la grătar care, din nou, sunt bine cunoscute ca fiind cancerigene.
Rețineți că un consum mare de carne roșie și procesată a fost deja asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal. Ca și ce mâncare joacă cu adevărat un rol esențial în prevenirea cancerelor!