Ce este cancerul la rinichi?
Cancerul de rinichi este un cancer destul de rar. Afectează bărbații mai mult decât femeile, de obicei peste 50 de ani.
Articol de Simona Lazăr, 18 Mai 2023, 07:56
Dacă evoluează în tăcere și dacă de multe ori este descoperit fortuit, anumiți factori te pot pune pe pistă. Care sunt semnele cancerului de rinichi?
Rolul rinichilor în organism
Rinichii joacă mai multe roluri esențiale. Ele filtrează sângele și elimină deșeurile prin urină. Acestea controlează cantitatea de apă și săruri minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Cancer de rinichi: un cancer foarte discret
Cancerul de rinichi este una dintre așa-numitele boli tăcute, adică de ani de zile, evoluează fără a provoca simptome vizibile. Astfel, într-unul din două cazuri, este descoperit întâmplător (în special în timpul unui examen imagistic renal). În celelalte cazuri, semnele au dat alerta.
Cancerul de rinichi este asociat cu anumiți factori de risc, inclusiv fumatul, supraponderalitatea și tratamentul de dializă pentru mai mult de trei ani. De asemenea, riscul crește dacă există antecedente familiale ale unei forme moștenite de cancer renal.
Care sunt simptomele cancerului de rinichi?
Vă rugăm să rețineți că nu există simptome specifice de cancer de rinichi.
Pe de altă parte, anumite semne vă pot pune pe pistă și vă pot încuraja să efectuați analize și examinări specifice:
Prezența sângelui în urină.
Sângele în urină nu este întotdeauna vizibil.
Se dezvăluie apoi printr-o examinare a urinei (un ECBU sau un examen citobacteriologic al urinei), care indică valoarea hematuriei (cantitatea de sânge găsită în urină).
Durere în partea inferioară a spatelui sau de tip colică renală.
Palparea unei mase în abdomen.
Pierdere în greutate inexplicabilă.
O febră persistentă.
Dureri de cap.
Tensiune arterială crescută.
O modificare a stării generale.
Diagnosticul cancerului de rinichi
În prezența unei combinații a unora dintre aceste simptome, se recomandă o scanare CT abdominală. Acest examen permite diagnosticarea cancerului renal.
Un RMN abdominal poate completa diagnosticul prin determinarea extinderii tumorii și a posibilei prezențe a metastazelor. De asemenea, această examinare face posibilă depistarea, dacă este necesar, a prezenței unui cheag tumoral în vena renală.
In ceea ce priveste tratamentul, acesta se bazeaza pe interventie chirurgicala (indepartarea tumorii renale).
În cazul apariției metastazelor, se prescrie și tratament medicamentos, în special antiangiogenice, molecule care se opun dezvoltării de noi vase care sunt folosite pentru hrănirea tumorilor.