Ciupercile: atenție la otrăvire!
Este sezonul ciupercilor, iar iubitorii de ciuperci își culeg singuri ciupercile din pădure. Dar atenție: în fiecare an există aproximativ o mie de cazuri de otrăvire.
Articol de Simona Lazăr, 06 Iulie 2024, 08:07
Iată un memento al precauțiilor de bază care trebuie luate:
Culegeți numai ciuperci care sunt clar identificate. În caz de îndoială, aruncați-le.
În toate cazurile, consultați un specialist (farmacist, asociație de micologie).
Culegeți numai ciuperci în stare bună și în întregime (tulpină și capac), astfel încât să poată fi identificate, și puneți-le într-o cutie sau cutie de carton (nu într-o pungă de plastic), separând speciile.
Nu culegeți ciuperci în zone poluate (margini de drumuri, gropi de gunoi, situri industriale), deoarece ciupercile concentrează poluanții.
Gătiți-le timp îndelungat, consumați-le în cantități rezonabile și în maximum 2 zile.
Și, bineînțeles, dacă prezentați simptome ciudate după ce ați mâncat ciuperci, nu așteptați - consultați un medic.
În cazul unor simptome mai alarmante (greață, vărsături, amețeli, tremurături, vedere încețoșată etc.), sunați imediat la cel mai apropiat centru de toxicologie.
Bine de știut: ciupercile cu tuburi (precum ciupercile porcini) sau cu țepi (precum cele de oaie) mai degrabă decât cu lamelă sub capac sunt cele mai potrivite pentru începători, deoarece niciuna dintre speciile lor nu este letală.