Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii
Se vorbește mult despre sterolii vegetali, sau fitosteroli. Cum acționează aceștia? Unde pot fi găsiți? Și cum pot fi folosiți ca parte a unei diete anti-colesterol? Iată o privire asupra sterolilor vegetali.
Articol de Simona Lazăr, 28 Septembrie 2024, 19:10
Colesterolul: o reamintire rapidă a nivelului „bun” și a celui „rău
Colesterolul are două origini. O parte din colesterol este produs în mod natural de ficat (originea hepatică a colesterolului). Cealaltă parte provine din alimentația noastră, în cantități variabile. În sânge, colesterolul este transportat de două tipuri de transportori, lipoproteinele de joasă densitate (LDL) și lipoproteinele de înaltă densitate (HDL). LDL-urile mențin colesterolul în sânge, astfel încât acesta să poată fi distribuit către celule. Însă, în exces, colesterolul LDL se poate depune în artere. Acesta este motivul pentru care colesterolul LDL este cunoscut drept „ colesterolul rău ”. În schimb, HDL leagă colesterolul și îl întoarce la ficat, unde este eliminat. De aceea, colesterolul HDL este cunoscut sub denumirea de „ colesterol bun ”.
Cum acționează fitosterolii?
Sterolii vegetali au un efect anti-colesterol prin reducerea absorbției colesterolului în intestin. Cu alte cuvinte, ei limitează trecerea colesterolului din intestin în sânge. Ca urmare, colesterolul neabsorbit este eliminat în fecale. Acesta este modul în care fitosterolii reduc nivelul de colesterol LDL sau „ colesterolul rău ”.
Unde pot găsi fitosteroli?
Fitosterolii sunt molecule care se găsesc în mod natural în anumite plante, în special în anumite fructe, legume și cereale. Ei sunt însă prezenți în aceste alimente în cantități prea mici pentru a avea un efect semnificativ asupra nivelului de colesterol.
Conform studiilor efectuate pe această temă (Clinica Mayo), se observă o reducere a colesterolului LDL cu 2 g până la 2,5 g de steroli vegetali pe zi.
Ca urmare, producătorii de alimente au dezvoltat margarine îmbogățite cu steroli vegetali pentru persoanele cu exces de colesterol.
Cu toate acestea, consumul de produse bogate în fitosteroli nu este suficient pentru a rezolva problemele legate de colesterol. Această măsură trebuie să facă parte dintr-un program global anti-colesterol : alimentație (limitarea grăsimilor, alegerea grăsimilor bune - în special uleiul de rapiță și de măsline - creșterea consumului de fructe, legume și cereale), scădere în greutate și, eventual, medicamente anti-colesterol (statine).
Și, bineînțeles, atenție să nu consumați prea multă margarină bogată în steroli sub pretextul că ar avea efecte benefice. Astfel de margarine trebuie consumate cu moderație, „în loc de”, nu în plus! Și acest lucru este valabil pentru toate „grăsimile bune”, inclusiv pentru uleiul de măsline și uleiul de rapiță, de exemplu.