Consumul de dovlecei cruzi poate agrava eventualele afecţiuni ale sistemului digestiv
Dovleceii sunt o sursă bună de nutrienți și sunt ușor digerabili pentru majoritatea oamenilor, ceea ce îi face potriviți pentru persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi gastrita sau boala inflamatorie intestinală (IBD).
Articol de Petruț Mazilu, 19 Octombrie 2023, 11:23
Cu toate acestea, este important să-i gătești corespunzător pentru a evita eventualele probleme digestive.
Persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv pot întâmpina dificultăți în a digera anumite alimente crude sau foarte fibroase, cum ar fi dovleceii.
Consumul de dovlecei cruzi poate să nu fie potrivit pentru acești oameni, deoarece fibrele crude pot fi dificil de digerat și pot provoca iritații în tractul digestiv.
De asemenea, în cazul unor afecțiuni specifice, cum ar fi sindromul colonului iritabil, anumite substanțe din dovlecei, cum ar fi fructoza, pot cauza disconfort abdominal.
Totuși, dovleceii gătiți corespunzător, fie fierți, copti sau gătiți la abur, pot fi mai ușor de digerat pentru persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv.
Gătitul poate descompune fibrele și poate face alimentul mai puțin iritant pentru stomac și intestine. De asemenea, este important să consumi dovleceii cu moderație și să fii atent la reacțiile corpului tău.
Dovlecelul este o legumă delicioasă pe care o adăugăm în mod activ în preparatele noastre.
Bogaţi în vitamine, minerale şi polifenoli, dovleceii au şi efecte secundare, putând agrava afecţiuni ale sistemului digestiv.
Dr. Chelsea McCallum, doctor în medicină şi nutriţionist, susţine că această legume poate agrava sindromul de colon iritabil, din cauza conţinutului lor de celuloză alimentară şi un tip de fibre insolubile, noteaza Rador.
Celuloza este prezentă în toate tipurile de dovleci, motiv pentru care sunt atât de tari şi umezi, fiind mai dificil de mestecat decât alte legume.
Mai ales în stare crudă, dovlecelul poate provoca disconfort gastro-intestinal din cauza prea multor fibre insolubile.
Problemele cu stomacul apărute după consumul acestei legume trebuie să limiteze cât mai mult prezenţa sa în alimentaţie sau să fie exclusă complet, mai ales crudă, bacteriile din intestin hrănindu-se cu celuloză, ceea ce poate provoca balonare şi gaze.
În plus, structura poroasă a acestei legume ajută la acumularea de substanţe utile, dar şi dăunătoare.
Dacă este cultivată într-un sol poluat, plin de îngrăşăminte, nitraţi, pesticide şi alte substanţe chimice, acestea pot pătrunde în legumă prin coajă, provocând alergii, greaţă şi chiar otrăvire.
Dovleceii conţin vitaminele B1, B2, B9, A, E, PP, oligoelemente - fier, magneziu, zinc, potasiu, fiind indispensabili pacienţilor cu afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
Se recomandă consumul acestei legume pentru prevenirea hipertensiunii arteriale şi bolilor coronariene, aritmiilor.
100 de grame de dovlecei conţin aproximativ 17% din necesarul zilnic de Vitamina C.
În plus, datorită potasiului, au proprietăţi diuretice şi coleretice şi sunt o sursă de carotenoizi - luteină şi zeaxantină