Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul de medicamente și substanțe interzise de către adolescenți – riscuri și soluții

Consumul de substanțe interzise, la adolescenți, variază de la consum sporadic până la tulburări severe de abuz de substanțe. Consecințele acute și pe termen lung variază de la minore la care pun viața în pericol, în funcție de substanță, circumstanțe și frecvența utilizării.

Consumul de medicamente și substanțe interzise de către adolescenți – riscuri și soluții
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 05 August 2023, 06:02

Cu toate acestea, chiar și utilizarea ocazională poate expune adolescenții la un risc crescut de vătămare semnificativă, inclusiv supradozaj, accidente auto, comportament violent și consecințele contactului sexual (de exemplu, sarcină, infecții cu transmitere sexuală). Dependența de droguri perturbă, de asemenea, dezvoltarea creierului adolescentului într-o manieră dependentă de doză. Consumul regulat de alcool, canabis (marijuana), nicotină sau alte droguri în timpul adolescenței este asociat cu rate mai mari de tulburări de sănătate mintală, funcționare mai scăzută la vârsta adultă și rate mai mari de dependență.

Adolescentul ia droguri din diverse motive:

Pentru a împărtăși o experiență socială sau a te simți parte dintr-un grup social

Pentru a scăpa de stres

Pentru a face noi experiențe și a-ți asuma riscuri

Pentru a ameliora simptomele tulburărilor de sănătate mintală (de exemplu, depresie sau anxietate)

Factorii de risc includ scăderea autocontrolului, lipsa supravegherii părinților și diverse tulburări mintale (de exemplu, tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate și depresie). O influență puternică au atitudinea părinților și exemplul pe care îl dau părinții cu privire la propriul consum de alcool, tutun, medicamente prescrise și alte substanțe.

Potrivit sondajelor naționale din SUA, proporția elevilor de liceu care raportează că s-au abținut pe viață de la substanțe a crescut constant în ultimii 40 de ani. Cu toate acestea, în același timp, a devenit disponibilă o gamă largă de produse mai puternice, care creează dependență și mai periculoase (de exemplu, opiacee pe bază de rețetă, canabis de mare potență, fentanil, țigări electronice). Aceste produse îi pun pe adolescenții care încep să consume droguri la un risc mai mare de a dezvolta consecințe acute și pe termen lung.

Pandemia COVID-19 a avut un impact mixt asupra consumului de substanțe în rândul adolescenților. În timpul șederii acasă, ratele de inițiere au scăzut, dar ratele de utilizare intensă au crescut, deoarece unii adolescenți și-au crescut consumul de substanțe ca mecanism de a face față stresului. Orice utilizare a substanțelor, în special prin inhalare, crește riscul de infecție, precum și riscul de îmbolnăvire gravă. Astfel, intervențiile care reduc consumul de substanțe sunt o parte importantă a unei strategii de atenuare a COVID-19.

Substanțe specifice

Substanțele cel mai frecvent utilizate de adolescenți sunt alcoolul, nicotina (sub formă de tutun sau produse de vapoare) și canabisul.

Alcool

Consumul de alcool este obișnuit și este substanța cel mai des folosită de adolescenți. Sondajul Monitoring the Future Survey on Drug Use a raportat că în 2021, la vârsta de 17-18 ani, 54% dintre adolescenți încercaseră alcool și aproape 26% erau considerați consumatori actuali (care au consumat alcool în ultima lună) (1). Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, obișnuit, iar adolescenții pot avea intoxicații severe cu alcool. Aproape 90% din totalul alcoolului consumat de adolescenți este consumat în timpul unei abundențe, punându-i în pericol de accidente, răni, activități sexuale nedorite și alte accidente. O criză bulimică este definită ca un model de consum de alcool care crește nivelul de alcool în sânge la 80 mg/dL (17,37 mmol/L). Numărul de băuturi care constituie consumul acut de alcool (binge drinking) depinde de vârstă și sex și poate fi de până la 3 băuturi în 2 ore pentru tinerele adolescente.

Societatea și mass-media prezintă consumul de alcool ca fiind acceptabil, la modă sau chiar un mecanism sănătos pentru a face față stresului, tristeții sau problemelor de sănătate mintală. În ciuda acestor influențe, părinții pot face diferența prin transmiterea așteptărilor clare adolescenților lor cu privire la alcool, stabilind limite într-o manieră consecventă și controlată. Pe de altă parte, adolescenții ai căror membri ai familiei beau în exces pot considera că acest comportament este acceptabil. Unii adolescenți care încearcă alcoolul vor dezvolta o tulburare de consum de alcool. Factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea unei tulburări includ alcoolismul timpuriu și genetica. Adolescenții care au un membru al familiei cu o tulburare de consum de alcool ar trebui să fie conștienți de faptul că riscul lor este crescut.

Tutun

Majoritatea adulților care fumează țigări încep să fumeze în timpul adolescenței. Dacă adolescenții nu încearcă țigările înainte de vârsta de 19 ani, este foarte puțin probabil să devină fumători ca adulți. Copiii pot începe să fumeze încă de la 10 ani (1).

Ratele consumului de tutun combustibil în rândul adolescenților au scăzut dramatic în anii 1990 și 2000 și continuă să scadă. Sondajul Monitoring the Future a raportat că în 2021 aproximativ 4,1% dintre studenții cu vârsta între 17 și 18 ani au raportat consumul curent de țigări (fumate în ultimele 30 de zile), în scădere de la 28,3% în 1991 și la 5,7% în 2019; doar aproximativ 2% spun că fumează în fiecare zi.

Cei mai puternici factori de risc pentru fumatul adolescenților sunt părinții care fumează (cel mai predictiv factor) sau colegii și modelele de urmat (de exemplu, celebrități) care fumează. Alți factori de risc sunt următorii:

Rezultate școlare proaste

Comportament riscant (de exemplu, dieta excesivă, în special la fete; lupte și conducere în stare de ebrietate, în special la băieți; consumul de alcool sau alte substanțe)

Dificultate în rezolvarea problemelor

Disponibilitatea tigarilor

Stimă de sine scazută

Adolescenții pot folosi produse din tutun și sub alte forme. Aproximativ 2% dintre elevii de liceu folosesc în prezent tutun fără fum (1); această rată a scăzut în ultimii 10 ani. Tutunul fără fum poate fi mestecat (tutun de mestecat), plasat între buza inferioară și linia gingiilor sau inhalat pe nas (tutun). Fumatul unei pipe este relativ rar în Statele Unite. Procentul subiecților > 12 ani care fumează trabucuri a scăzut.

Părinții își pot împiedica adolescenții să fumeze sau să folosească produse din tutun fără fum, fiind modele pozitive (nu fumat sau mestecat), discutând deschis despre pericolele tutunului și încurajând adolescenții care fumează sau mestecă deja să se lase de fumat și, de asemenea, ajutându-i să caute ajutor medical, dacă este necesar (Renunțarea la fumat).

Produse de tigari electronice (produse de vapare)

Țigările electronice (țigări electronice, țigări electronice, vape) folosesc căldură pentru a volatiliza un lichid care conține ingredientul activ, de obicei nicotină sau tetrahidrocannabinol (THC). Țigările electronice au intrat inițial pe piață ca alternative la fumat pentru fumătorii adulți, iar modelele inițiale au fost puțin utilizate în rândul adolescenților. De atunci, s-au transformat în „vaping”, care sunt foarte atrăgătoare și au devenit din ce în ce mai populare în rândul adolescenților în ultimii ani, în special în rândul adolescenților cu statut socioeconomic mediu și superior. Utilizarea actuală a țigărilor electronice (vapingul cu nicotină, fără a include alte substanțe) în rândul elevilor de 17-18 ani a crescut brusc de la 11% în 2017 la 25,5% în 2019. Potrivit Sondajului Monitoring the Future Survey, în 2021, consumul de electronice țigările au scăzut la 19,6% și aproximativ 40,5% în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 17-18 ani, au încercat țigări electronice (cu nicotină și alte substanțe), ceea ce reprezintă o scădere față de 45,6% în 2019.

Tigarile electronice au efecte secundare diferite decat fumatul. Alte substanțe chimice din produsele de vaporizare pot provoca leziuni pulmonare, care pot fi acute, fulminante sau cronice și, în forma sa cea mai gravă, fatale. În plus, aceste produse pot furniza concentrații foarte mari de nicotină și THC. THC și nicotina creează foarte mult dependență, iar intoxicația este posibilă. Țigările electronice sunt din ce în ce mai mult prima formă de expunere la nicotină la adolescenți, dar efectul lor asupra incidenței fumatului la adulți este neclar. Alte riscuri potențiale pe termen lung ale țigărilor electronice sunt, de asemenea, necunoscute (2).

Canabis (marijuana)

Sondajul Monitoring the Future a raportat că în 2021 prevalența consumului de canabis în rândul disciplinelor de liceu a fost de 19,5%, comparativ cu 22,3% în 2019. Aproximativ 38,6% dintre elevii de liceu au declarat că au consumat canabis o dată sau de mai multe ori în timpul vieții (1) . În 2010, rata actuală de consum de canabis a depășit pentru prima dată rata actuală de fumat.

Cea mai mare creștere a consumului de canabis este legată de vaporizarea THC. Numărul de studenți cu vârsta cuprinsă între 17 și 18 ani care au raportat că vaporizează THC a crescut de la 4,9% în 2017 la 14% în 2019. Acest procent a scăzut la 12,4% în 2021 (1).

Alte substante

Utilizarea altor substanțe decât alcoolul, nicotina și canabisul în timpul adolescenței este relativ rară.

În Sondajul de monitorizare a viitorului din 2021, următoarele procente de studenți cu vârsta între 17 și 18 ani au raportat că au consumat substanțe ilicite o dată sau de mai multe ori în timpul vieții:

Medicamente eliberate pe bază de rețetă (fără prescripție medicală): 8,8%

Inhalanți (de exemplu, lipici, aerosoli): 5,0%

Halucinogene (de exemplu, LSD, PCP, mescalină, ciuperci): 7,1%

Cocaina: 2,5%

Steroizi anabolizanți (orale sau injectabile): 0,8%

Metamfetamine (fara prescriptie medicala): 0,6%

Heroină: 0,4%

Medicamentele pe bază de prescripție medicală cel mai frecvent utilizate abuziv includ analgezice opioide (de exemplu, oxicodonă), stimulente (de exemplu, medicamente pentru deficit de atenție/hiperactivitate, cum ar fi metilfenidatul sau dextroamfetamina) și sedative (de exemplu, benzodiazepine).

La nivel european, 1,6% dintre elevii de liceu au folosit un ac pentru a injecta un drog ilegal.

Screening pentru tulburările de abuz de substanțe la adolescenți:

Evaluare clinică, inclusiv examinări de rutină

Întrebări de testare și testare antidrog

Anumite comportamente ar trebui să-i determine pe părinți, profesori sau pe alții preocupați de un adolescent să fie îngrijorați de o posibilă tulburare de abuz de substanțe. Alte comportamente sunt nespecifice, de exemplu

Comportament neregulat

Depresie sau stare de spirit schimbătoare

Prietenul se schimbă

Scăderea rezultatelor academice

Pierderea interesului pentru hobby-uri

Adolescenții care manifestă oricare dintre aceste comportamente ar trebui să fie supuși unei evaluări medicale complete pentru sănătatea mintală și abuzul de substanțe. Tulburările legate de consumul de substanțe trebuie considerate drept posibile cauze ale acestor comportamente, chiar dacă ecranul este negativ. Tulburările de abuz de substanțe sunt diagnosticate pe baza criteriilor clinice.

Screening-ul adolescenților pentru consumul de substanțe interzise

Screening-ul pentru fumat, alcoolism și alte substanțe este o parte standard a menținerii sănătății. Adolescenții și părinții lor pot beneficia de sfaturi privind utilizarea și monitorizarea în siguranță a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală și pe bază de rețetă. Depistarea universală a abuzului de substanțe poate normaliza discuțiile despre abuzul de substanțe, poate consolida comportamentele și alegerile sănătoase, poate identifica adolescenții cu risc de consum problematic de substanțe sau dependență, poate ghida intervențiile și poate identifica adolescenții care au nevoie de consiliere pentru tratament.

Există multe instrumente de screening validate. Fiecare instrument de screening poate fi auto-administrat de către pacient sau administrat de un profesionist din domeniul sănătății. Se recomandă autoadministrarea deoarece este preferată de adolescenți. Instrumentele încep cu întrebări despre frecvența consumului de tutun, alcool și canabis în ultimul an. Un răspuns pozitiv ar trebui să ridice întrebări despre alte tipuri de dependență de droguri. Instrumentele plasează adolescenții într-una dintre cele trei categorii de risc pentru tulburarea consumului de substanțe: fără utilizare raportată, risc scăzut și risc ridicat. Pe baza rezultatelor, instrumentele oferă un plan de acțiune bazat pe sfaturi derivate din consensul experților. Deși timpii pot varia în funcție de metoda de administrare și numărul de întrebări ulterioare, aceste instrumente pot fi de obicei implementate în mai puțin de 2 minute.

Depistarea alcoolului

Pentru instrumente de screening mai specifice și cuprinzătoare, Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) a dezvoltat un ghid care sugerează să începeți cu două întrebări de screening. Întrebările și interpretarea răspunsurilor variază în funcție de vârstă.

Moduri de consum de alcool: consum obișnuit și maxim

Probleme legate sau luate din cauza consumului de alcool: absența de la școală, lupte, răni, accidente de mașină

Utilizarea altor substanțe: orice lucru luat pentru a se trezi (înalt)

Screening antidrog

Testarea drogurilor poate fi utilă în identificarea abuzului de substanțe, dar are limitări importante. Atunci când părinții solicită un test de droguri, ei pot crea o atmosferă adversă care face dificilă obținerea unui istoric precis al consumului de substanțe și să formeze o alianță terapeutică cu adolescentul. Testele de screening (inclusiv testele la domiciliu) sunt de obicei imunotestele calitative ale enzimelor urinare care au un număr de rezultate fals pozitive și fals negative. În plus, testul nu poate determina frecvența și intensitatea consumului de substanțe și, prin urmare, nu poate distinge utilizatorii ocazionali de cei cu probleme mai grave. Medicul ar trebui să utilizeze alte măsuri (de exemplu, un istoric complet, chestionare) pentru a identifica modul în care consumul de substanțe a afectat viața fiecărui adolescent.

Având în vedere aceste preocupări și limitări, este adesea util să consultați un expert în dependențe pentru a determina dacă testarea antidrog este justificată într-o anumită situație. Cu toate acestea, decizia de a nu fi supus unui test antidrog nu ar trebui să încheie prematur evaluarea pentru o posibilă tulburare de consum de substanțe sau tulburare de sănătate mintală. Adolescenții cu semne nespecifice de abuz de substanțe sau tulburări de sănătate mintală ar trebui să fie îndrumați la un specialist pentru o evaluare completă.

Tratament comportamental adaptat adolescenților

În mod obișnuit, adolescenții care au o problemă moderată sau severă de abuz de substanțe sunt îndrumați pentru o evaluare suplimentară și un tratament deseori de către un specialist în sănătatea comportamentală sau, în unele cazuri, pentru trimitere către un program specializat de tratament pentru tulburarea abuzului de substanțe. În general, aceleași terapii comportamentale folosite la adulții care au probleme cu abuzul de substanțe pot fi folosite și la adolescenți. Cu toate acestea, aceste tratamente trebuie adaptate. Adolescenții nu trebuie tratați prin aceleași programe ca și adulții; ar trebui să beneficieze de serviciile programelor pentru adolescenți și de terapeuți cu experiență în tratarea adolescenților cu tulburări de consum de substanțe.

Medicamentele utilizate pentru a trata simptomele de sevraj rezultate din oprirea consumului de nicotină, THC și alte substanțe sunt disponibile pentru adolescenți și pot fi prescrise de medicul de familie.

Păduchii de cap: dincolo de concepțiile greșite
Pilula de sanatate 11 Noiembrie 2024, 11:51

Păduchii de cap: dincolo de concepțiile greșite

Păduchii de cap adoră începutul anului școlar deoarece au o predilecție pentru perioadele în care copiii sunt în grupuri.

Păduchii de cap: dincolo de concepțiile greșite
Toxocarioza, de la câini și pisici la copii
Pilula de sanatate 10 Noiembrie 2024, 11:47

Toxocarioza, de la câini și pisici la copii

Copiii nu trebuie să fie lăsați să umble în cutiile de nisip ale câinilor sau pisicilor. Punându-și mâinile în gură, copiii...

Toxocarioza, de la câini și pisici la copii
Viermii intestinali... doar... o chestiune de igienă?
Pilula de sanatate 09 Noiembrie 2024, 11:44

Viermii intestinali... doar... o chestiune de igienă?

Viermii intestinali sunt paraziți care se instalează și trăiesc în sistemul nostru digestiv în detrimentul organismului...

Viermii intestinali... doar... o chestiune de igienă?
Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată cu o aplicaţie mobilă, creată de studenţii de la Medicină
Pilula de sanatate 08 Noiembrie 2024, 14:02

Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată cu o aplicaţie mobilă, creată de studenţii de la Medicină

O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost construită de un...

Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată cu o aplicaţie mobilă, creată de studenţii de la Medicină
Mortalitatea prin cancer ar putea să se dubleze până în anul 2050
Pilula de sanatate 06 Noiembrie 2024, 13:35

Mortalitatea prin cancer ar putea să se dubleze până în anul 2050

Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va dubla până în 2050, conform rezultatelor unui...

Mortalitatea prin cancer ar putea să se dubleze până în anul 2050
Virusul Sinciţial Respirator, noua provocare pentru sănătate. Pericol major pentru copii și vârstnici
Pilula de sanatate 06 Noiembrie 2024, 13:28

Virusul Sinciţial Respirator, noua provocare pentru sănătate. Pericol major pentru copii și vârstnici

Virusul Sinciţial Respirator (VSR), cunoscut pentru complicațiile respiratorii severe pe care le provoacă, este acum...

Virusul Sinciţial Respirator, noua provocare pentru sănătate. Pericol major pentru copii și vârstnici
Simple lapsusuri de memorie sau boala Alzheimer?
Pilula de sanatate 06 Noiembrie 2024, 11:33

Simple lapsusuri de memorie sau boala Alzheimer?

Să uiți un cod, să-ți pierzi cheile, să greșești coridorul de metrou, să nu-ți amintești un număr de telefon - problemele de...

Simple lapsusuri de memorie sau boala Alzheimer?
Sarcina la 40 de ani - la ce trebuie să ai grijă
Pilula de sanatate 02 Noiembrie 2024, 11:21

Sarcina la 40 de ani - la ce trebuie să ai grijă

Vârsta primei sarcini este în continuă scădere. Familiile mixte, noile cariere, speranța de viață mai lungă și dezvoltarea...

Sarcina la 40 de ani - la ce trebuie să ai grijă