Copiii, persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice prezintă cel mai ridicat risc la temperaturile extreme
Peste 60.000 de europeni au murit din cauza valurilor de caniculă de anul trecut, potrivit experţilor, în ciuda unui sistem de alertare printre cele mai bune din lume. Copiii, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni cronice prezintă cel mai ridicat risc, conform Reuters.
Articol de Petruț Mazilu, 18 Iulie 2023, 16:52
Temperaturile s-au apropiat de 40 de grade marţi după-amiază în sudul României, aflat din nou sub cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.
În multe oraşe, primăriile au amenajat spaţii de răcorire în zonele aglomerate şi iau măsuri pentru ca fântânile arteziene, dar şi sistemele de aer condiţionat din trasportul public să fie funcţionale.
Medicii le reamintesc bolnavilor cronici şi vârstnicilor să fie mai precauţi în această perioadă, dar sunt şi recomandări generale pentru toţi cei afectaţi de valul de căldură.
Specialiștii în sănătate publică recomandă evitarea ieşirilor şi expunerea prelungită la soare între orele 11:00-18:00, activităţile în exterior pe cat posibil, băuturile cu conţinut ridicat de cofeină, cafea, ceai sau de zahăr.
Nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Purtaţi pălării de soare, haine lejere, fibre naturale, culori deschise.
Beţi zilnic între 1,5- 2 litri de lichide, preferabil apă, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumaţi fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.