Coryza: cum afectează gripa pisicii oamenii?
Coryza, sau gripa pisicii, este o boală care seamănă cu coryza la om și, deși prezintă aceleași simptome la pisici și la oameni, sunt două boli diferite care nu se transmit de la o specie la alta.
Articol de Simona Lazăr, 23 Mai 2024, 14:53
Coryza la pisici
Coryza, sau gripa la pisici, este o boală foarte contagioasă care se transmite de la o pisică la alta prin secrețiile din nas sau din ochi și prin strănut. Afectează pisicile adulte sau pisoii care nu au fost vaccinați. Boala este cauzată de o combinație de trei virusuri (un virus herpetic, un virus calci și un reovirus) și, uneori, de o bacterie (chlamydia). Dacă nu este tratată, această boală poate dispărea spontan, dar poate provoca, de asemenea, complicații osoase sau respiratorii și poate fi fatală la pisicile mai în vârstă sau mai slabe. Odată vindecată, pisica rămâne purtătoare a bolii timp de mai mulți ani și o poate dezvolta din nou sub efectul stresului sau al oboselii severe. Cele mai frecvente simptome sunt
- Febră însoțită de slăbiciune generală
- strănut, curgere a nasului și tuse
- Conjunctivită cu lăcrimare severă a ochilor
- pierderea poftei de mâncare
- pete roșii pe limbă și pe gingii
- răni în gură care provoacă un exces de salivă
- suprainfecție cauzată de bacterii.
Tratamentul se bazează în principal pe prevenție, care implică vaccinarea. Atunci când o pisică nevaccinată se îmbolnăvește de coriză, se administrează un tratament antiviral și antibiotice pentru a limita riscul de suprainfecție bacteriană și, uneori, este necesară o terapie cu aerosoli (dar dificil de pus în aplicare). În unele cazuri, atunci când pisica este foarte slăbită, este necesară spitalizarea pentru a o rehidrata și a o hrăni cu o sondă gastrică. Rețineți că coriza la pisici nu poate fi transmisă la om.
Coryza la om
Deși are același nume, coryza la om este o boală foarte frecventă, complet diferită și mult mai puțin gravă. Afectează atât adulții, cât și copiii și se caracterizează printr-o răceală sau rinită acută, cel mai adesea virală (rinovirus), dar poate fi și de origine alergică sau bacteriană. Afectează atât adulții, cât și copiii, și este foarte contagioasă atunci când este virală. Cele mai frecvente simptome sunt
- Arsură și furnicături la nivelul nasului
- Inflamație a mucoasei nazale, cu nas înfundat sau curgere a nasului
- strănut și tuse
- Oboseală însoțită de dureri și dureri
- Apariția otitei sau a bronșitei, frecvente la copii.
Coriza alergică apare primăvara, ca reacție la polen. Tratamentul vizează pur și simplu ameliorarea simptomelor. Dacă coryza este de origine alergică, tratamentul cu antihistaminice poate limita rapid strănutul și lăcrimarea ochilor.