Cum le deosebești: Gripă, viroză sau COVID-19
În această perioadă, este foarte dificil să faci diferența între principalele 3 virusuri la fel de contagioase: răceală, gripă și infecția cu noul coronavirus. Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale, care îți arată ce tip de infecție poți avea.
19 Ianuarie 2023, 13:57
Răceala, gripa și infecția cu noul coronavirus au simptome similare, de aceea devine uneori dificil să faci diferența între ele. Dar diferențele există, important este ca tu să reușești să monitorizezi foarte bine evoluția simptomelor, pentru a știi exact ce tip de afecțiune/ infecție ai contactat.
RĂCEALA
„Răceala debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul. Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Strănutul și tusea sunt și ele prezente, mai puțin febra, deloc caracteristică unei răceli. De altfel, lipsa febrei este un prim simptom care poate face diferența și te poate ajuta să afli ce ai, înainte de a contacta medicul de familie. Foarte important de ținut minte este și faptul că mucusul nazal își schimbă culoarea de la transparent, alb până la verde”, a declarat la Radio România Antena Satelor, dr. Otilia Țigănaș, medic de famiie în comuna Hășmaș, județul Arad.
GRIPA
“Gripa este o afecțiune incredibil de contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B. Aceasta se manifestă preponderent în sezonul rece, când apar epidemii de gripă, datorită răspândirii comunitare exponențiale.
Gripa se instalează brusc ca simptom, aceasta fiind o diferență clară între gripă și răceală. Apar dureri musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Uneori, aceste simptome vin însoțite și de vărsături, mai spune dr. Otilia Țigănaș.
INFECȚIA CU NOUL CORONAVIRUS
În contextul pandemiei COVID-19, infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră. Simptomele sunt incredibil de asemănătoare, diferența fiind faptul că gripa sezonieră este produsă de virusul gripal A sau virusul gripal B, iar COVID-19 este produsă de infecția cu SARS CoV-2.
„Infecție respiratorie acută, infecția cu noul coronavirus are tot un debut brusc al simptomelor, evoluția fiind extrem de rapidă. Tusea seacă, durerile în gât, febra și frisoanele sunt printre primele simptome manifestate, alături de diaree și vărsături, în unele cazuri. Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept. De aceea, atunci când manifești simptome de gripă, există o singură soluție pentru a afla dacă afecțiunea de care suferi este gripă sezonieră sau COVID-19. Aceasta este testarea specifică RT PCR. Aceasta este o testare care infirmă sau confirmă infectarea cu SARS CoV 2, evidențiind virusul prin amplificarea materialului genetic viral. Testarea se realizează prin exsudat nazal/ faringian sau nazofaringian. Un test cu rezultat pozitiv arată că persoana are o infecție activă, pe care o poate răspândi. Acest tip de test evidențiază virusul chiar și la persoane fără simptome”, a conchis dr. Otilia Țigănaș.
Foto: pixabay