Cum poți să tratezi pruritul?
Tratamentele actuale pentru prurit se concentrează doar pe simptome. Dezvoltarea unor tratamente specifice pentru prurit este încă în domeniul cercetării, dar aceasta progresează.
06 Septembrie 2022, 07:28
De exemplu, principala cale implicată în declanșarea pruritului (calea PAR-2ergică) a fost identificată, dar mai sunt și altele aflate în investigație. În plus, abia a fost descoperit un tip de receptor pe piele specific pruritului: pruriceptorul. De asemenea, ne-am dat seama că calea histaminei (histamina este o substanță produsă de organism care provoacă o reacție alergică în cazul expunerii la un alergen) este în ultimă instanță minoritară în mâncărime. Preponderent în urticarie de exemplu, nu intervine în majoritatea bolilor inclusiv în leziunile dermatologice. Acesta este motivul pentru care, în majoritatea cazurilor de prurit, antihistaminicele nu ameliorează.
Pr Laurent Misery: „Având în vedere impulsul actual al cercetării, mai multe medicamente originale ar trebui să fie disponibile în curând în termen de 5 până la 10 ani în prurit. De exemplu cele care acționează asupra receptorilor Kapa ai opiaceelor, dar și molecule deja studiate în alte indicații, de exemplu „antisubstanța P” (în sistemul nervos central, substanța P este asociată cu reglarea stării de spirit, a anxietății, a ritmului respirator. , greață și durere). Dar atenuarea pruritului înseamnă mai presus de toate căutarea cauzei”.
Ce să faci în practică?
Ce medicamente astăzi în caz de prurit:
Antihistaminicele sunt eficiente doar în urticarie, varicelă, lichen plan și înțepături de insecte.
Cremele cu corticosteroizi (dermocorticoizi) ameliorează mâncărimea în psoriazis și eczeme.
Două molecule antiepileptice, pregabalinul și gabapentina sunt utile în prurit și durere cu componentă neuropatică (diabet zaharat, neuropatii cu fibre mici).
Psihotropele (antidepresivele) se administrează în pruritul de origine psihogenă.
Moleculele noi par destul de eficiente, dar au fost comercializate sub formă de produse cosmetice (Sensinol de la Ducray care conține un anti-PAR2 și Xeracalm de la Avène).
Soluțiile practice zilnice sunt de bun simț: preferați dușurile mai degrabă decât băile, limitați temperatura apei (apă caldă) și hidratează-ți pielea.
Iar daca unii specialisti recomanda evitarea arahidelor si a anumitor fructe uscate, acest lucru nu are absolut niciun interes in prurit, cu exceptia cazurilor de alergie alimentara desigur.