Cum putem creşte imunitatea celor mici? 8 soluţii naturale care îi ţin departe de răceală şi gripă
Este sezonul în care vremea rece şi schimbătoare aduce cu sine tot felul de viruşi care ne “pricopsesc” cu răceli sau gripe nedorite.
26 Noiembrie 2018, 15:26
Cei mai afectaţi de răceală şi gripă în sezonul rece sunt copiii, a căror rezistenţă în faţă agenţilor patogeni este mult mai vulnerabilă din cauza faptului că sistemul imunitar este în continuă dezvoltare până în jurul vârstei de 12 ani.
Copiii au o imunitate înnăscută, formată dintr-o serie de bariere fizice (piele, mucoase) bariere fizico-chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (imunoglobuline, lizozomi) şi un bagaj genetic. Aceasta reprezintă prima linie de apărare a organismului, însă nu reprezintă o barieră de maximă siguranţă împotriva viruşilor şi bacteriilor cu care copii intră zilnic în contact. Astfel, imunitatea înnăscută trebuie să fie susţinută şi de imunitatea dobândită sau de „imunitatea câştigată”, cea care se dezvoltă pe parcursul vieţii printr-o serie de experienţe şi interacţiuni ale organismului cu diverşi agenţi patogeni.
La formarea şi menţinerea sănătăţii sistemului imunitar un rol deosebit îl au dieta - din care nu trebuie să lipsească fructele şi legumele, igiena, mediul psihoafectiv stabil, odihna şi factorii de mediu (ex. un mediu poluat poate afecta imunitatea copilului).
Carenţele nutriţionale îi lasă pe cei mici descoperiţi în faţa virusurilor şi a bacteriilor de orice fel, de aceea o alimentaţie adecvată poate să îi ajute pe cei mici în întărirea sistemul imunitar. Ca părinte, trebuie să te îngrijeşti ca mesele copilului tău să conţină alimente cât mai puţin procesate, dacă se poate de provenienţă organică ce ar trebui să includă fructe şi legume proaspete, nuci, seminţe, fasole, linte şi cereale integrale. Peştele, măslinele şi uleiul de susan au proprietatea de a le întări sistemul imunitar.
Iată în ce fel poţi contribui la întărirea sistemului imunitar al copilului:
1. Suplimente cu echinaceea
Această plantă are proprietatea de a ajuta sistemul imunitar să lupte cu răcelile şi să le amelioreze simptomele. Pentru a preveni îmbolnăvirile repetate, mai ales în sezonul rece fă următoarea schemă 8 săptămâni, apoi pauză 2 săptămâni: copiii peste 12 ani 1000 mg o dată/zi, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani 500 mg o dată pe zi, copiii între 6 luni şi 3 ani 250 mg o dată pe zi.
2. Vitamina C
Această vitamină luptă eficient cu germenii şi virusurile. Copiii până la 6 ani au nevoie de 250 mg pe zi, iar cei peste 6 ani pot lua 500 mg zilnic.
3. Propolisul şi mierea de albine
Sunt remedii naturale recunoscute pentru calităţile lor de întărire a sistemului imunitar. Propolisul se poate administra, sub formă de picături, amestecat cu linguriţă de miere de albine, în fiecare dimineaţă.
4. Ai grijă la zinc
Acest mineral are un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar. Necesarul zilnic este între 10 şi 20 de mg/zi pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani şi între 20 şi 40 de mg/zi la cei mai mari de această vârstă.
5. Aportul de vitamina E
La fel ca în cazul vitaminei C, vitamina E întinereşte sistemul imunitar, generând anticopi. Alimentele bogate în vitamina E sunt: muştarul, spanacul, seminţele de floarea soarelui, migdalele, ardeiul gras roşu, brocolli, roşiile, afinele.
6. Beneficiile probioticelor
Aceste bacterii prietenoase care populează intestinele au un rol deosebit în imunitate - stimulează sistemul imunitar şi producţia de anticorpi, combat infecţiile şi viruşii. Deficienţa de probiotice duce la scăderea imunităţii şi favorizează reapariţia bolilor. Probioticele se găsesc în iaurt, ceapă, tomate, sparanghel, usturoi, dar şi în ciocolata neagră.
7. Omega 3
Acizii graşi Omega 3 au o actiune vitaminizantă, antiinflamatorie, antioxidantă ce ajută la întărirea sistemului imunitar, crescând rezistenţa la boli şi infecţii. Principalele surse de Omega 3 sunt: nucile, seminţele, peştele, fasolea, conopida, dovleacul.
8. Ceaiurile
Ceaiurile sunt şi ele foarte benefice în sezonul rece deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală şi, la nivel respirator, încălzesc şi relaxează organismul. În acest scop pot fi consumate diverse infuzii: din soc, tei, muşeţel, iasomie, cimbrişor, muguri de pin. Ceaiurile trebuie consumate călduţe, de preferat cu lămâie, iar, ca şi îndulcitor, este recomandat a se folosi miere.