Cum să trăiești cu o hernie hiatală?
Hernia hiatala este o patologie care afecteaza sistemul digestiv. Boala afectează aproximativ 20 până la 60% dintre europeni. Dacă este lăsată netratată, poate fi fatală pentru pacient. De aceea, după un diagnostic de la medicul curant, trebuie să urmați un tratament pentru o recuperare rapidă a bolii.
Articol de Simona Lazăr, 04 Martie 2023, 19:28
Cum să recunoaștem simptomele herniei hiatale?
O parte a stomacului unei persoane care suferă de această boală devine înglobată în deschiderea sau hiatus esofagian. La oamenii sănătoși, hiatusul asigură legătura dintre esofag și diafragmă în timpul digestiei. Cu toate acestea, poate fi mai mare la unii indivizi și permite trecerea unei părți a stomacului.
Hernia hiatală se prezintă în două moduri. Primul se referă la aproape 90% dintre pacienții care suferă de boală. Numit și „tip 1”, o parte a stomacului urcă în esofag. „Tipul 2” apare atunci când o porțiune mai mare a stomacului trece prin diafragmă.
Originile acestei patologii sunt numeroase. Pacientul poate suferi de obezitate, presiune în abdomen sau un defect congenital. Este dificil de diagnosticat, deoarece este asimptomatic. Cu toate acestea, unii pacienți pot prezenta dureri în abdomen sau arsuri la stomac.
Dacă vreunul dintre simptome vă preocupă, este esențială o consultare cu medicul dumneavoastră. Într-adevăr, dacă nu se face nimic, boala dumneavoastră se poate agrava. Pentru a pune un diagnostic, specialistul efectuează o gastroscopie. Constă în vizualizarea stomacului și a esofagului.
Care sunt obiceiurile de adoptat pentru a trata această boală?
La sfarsitul gastroscopiei, medicul va pune diagnosticul de hernie hiatala? Probabil că îți va da tratament. Eficacitatea sa se bazează pe adoptarea unui stil de viață sănătos. Dacă obezitatea este implicată în boala ta, trebuie să slăbești rapid. De asemenea, trebuie să adoptați noi obiceiuri alimentare. De exemplu, cel mai bine este să lași două sau trei ore să treacă după cină înainte de a te culca noaptea.
O persoană care suferă de hernie hiatală ar trebui, de asemenea, să evite să mănânce prea mult la un moment dat. Ar trebui să vă împărțiți mesele în mai multe gustări. La fel ca în bolile digestive, este interzis consumul de condimente, cafea sau băuturi răcoritoare. Alimentele prea acide, cum ar fi citricele, nu vor face decât să crească aciditatea stomacului.
În cele din urmă, trebuie să fii atent la anumite mișcări. O persoană cu această boală ar trebui să evite să se aplece mult timp sau să poarte haine prea aproape de corp.
Există tratamente medicamentoase pentru hernia hiatală?
Tratamentul sugerat de medicul dumneavoastră depinde de tipul de hernie pe care îl aveți. In cazul unei hernii hiatale de tip 1 sau alunecare, cel mai grav simptom se manifesta prin reflux gastroesofagian.
Medicul prescrie medicamente pentru arsuri la stomac pentru a-i neutraliza aciditatea. Puteți lua antiacide precum Maalox sau Rennie sau antihistaminice de tip H2. El poate prescrie și inhibitori dacă soluțiile anterioare sunt ineficiente. Acesta este de obicei omeprazol, lansoprazol sau esomeprazol. Dacă tratamentele medicamentoase eșuează, trebuie să treci printr-o intervenție chirurgicală pentru a pune stomacul înapoi la locul său.
În cazul herniei hiatale de tip 2 sau rulant, simptomele sunt mai pronunțate și creează disconfort pacientului. Tratamentul medicamentos nu ar fi suficient pentru a o vindeca. Pentru a reduce riscul de complicații, medicul recomandă adesea o intervenție chirurgicală.
În timpul acestei proceduri, chirurgul vă pune stomacul înapoi la locul său. În același timp, reduce diametrul hiatusului pentru a evita recidivele. Operația reprezintă o soluție eficientă, deoarece riscurile de recidivă sunt foarte rare.