De ce țiuie urechile?
Ele afectează unul din 10 adulți și reprezintă un risc de pierdere a auzului. Tinitusul, bâzâitul, trosnitul și șuieratul generate spontan în ureche, sunt frecvente și constituie o supărare zilnică.
07 Octombrie 2022, 03:29
Dar de unde vine acest sentiment enervant și cum să-l explic?
O problemă de auz
În 80% din cazuri, tinitusul este asociat cu probleme de auz. Ele sunt atunci consecința pierderii auzului. „Confruntat cu o deficiență auditivă, creierul se va reorganiza pentru a se adapta și a încerca să depășească această deficiență. Din păcate, această reorganizare poate duce la funcționarea aberantă a cortexului auditiv”, adică tinitus, descrie Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale (Inserm). ) în dosarul său informativ despre tinitus.
tensiune arterială crescută
Zgomotul în urechi este unul dintre posibilele semne ale hipertensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială poate fi asociată cu tinitus din două motive:
În primul rând pentru că modifică microcirculația în urechea internă și dăunează unei părți a cohleei, un organ gol care alcătuiește urechea internă;
Pe de alta parte pentru ca vasele de sange, supuse unei presiuni semnificative, genereaza un zgomot perceput la nivelul urechii (acufenele pulsatile), care deranjeaza auzul.
Tinitusul pulsatil ar trebui să conducă persoana care îl aude să consulte un medic și să-și verifice regulat tensiunea arterială.
Un medicament toxic pentru sistemul auditiv
Se spune că unele medicamente sunt ototoxice, adică provoacă o alterare a funcțiilor auditive. "O sută de medicamente sunt potențial ototoxice. Subiecții cu tinitus ar trebui să evite să ia medicamente cu efecte ototoxice dovedite", avertizează asociația France Acouphènes pe site-ul său.
Medicamentele cu efecte ototoxice dovedite sunt antibioticele, diureticele, salicilații (cum ar fi aspirina), antimalaricele și medicamentele anticanceroase. „Altele sunt potențial ototoxice, în special după utilizarea prelungită sau în doze mari; acesta este cazul ibuprofenului (Advil®, Nurofen®), chinină și anumitor antidepresive precum imipramina (Tofranil®)”, detaliază asociația.
Inflamație legată de otita medie
O perforare a timpanului sau o otită seroasă, adică o otită legată de producerea de către urechea medie a unui material vâscos și lipicios, poate „amplifica zgomotele corporale pentru că nu mai sunt apoi mascate de zgomotul extern”, conform asociaţiei France Acouphènes.
Această inflamație poate fi o cauză a tinitusului.
O anomalie vasculară
Tinitusul pulsatil poate proveni dintr-o anomalie anatomică sau o problemă vasculară în apropierea urechii.
Poate fi, de exemplu, o „comunicare anormală între artere și vene care creează turbulențe, anevrism (dilatarea anormală a arterei), disecție (blocarea unei artere de către o ruptură internă), cursul anormal al unei artere cu un cot care provoacă zgomot lichid), tromboze (obstrucția unei vene de către un cheag) sau o tumoare vasculară care se dezvoltă în apropierea urechii”, explică asociația France Acouphènes.
În acest caz, tratamentul chirurgical va corecta anomalia sau va desfunda vasul de sânge care provoacă tinitusul.
Trauma maxilarului
O tulburare a maxilarului, craniului sau chiar a gâtului poate provoca, de asemenea, tinitus. Este ceea ce specialiștii numesc tinitus somatosenzorial, adică legat de „partea sistemului nervos care permite perceperea conștientă și inconștientă a tuturor modificărilor care afectează pielea, mucoasele, viscerele, mușchii și articulațiile” precizează asociația Franța. Acouphènes.
Conform acestei asocieri, debutul tinitusului somatosenzorial este asociat cu unul sau mai mulți dintre acești cinci factori:
Traumatism la cap sau gât
Manipulari dentare, cervicale sau maxilare
Dureri cronice de cap sau gât
Poziție inadecvată atunci când te odihnești, mergi sau dormi
Bruxism (scrâșnirea dinților) zi și/sau noapte.
boala Meniere
Dacă este însoțit de episoade repetitive și spontane de vertij rotativ și pierderea auzului, tinitusul poate fi cauzat de boala Menière. Această boală cronică, numită și sindromul Menière, nu are o cauză cunoscută. În funcție de țară, ar afecta între unul din 600 și unul din 10.000 de oameni.
Tinitusul care apare ca parte a sindromului Menière este „foarte fluctuant, atinge un vârf în timpul atacurilor, dar poate veni și dispare continuu”, potrivit portalului de boli rare Orphanet. „Uneori sunt doar o simplă supărare, dar pot fi insuportabile pentru unii oameni. Uneori persistă pe termen lung și sunt considerate de unii pacienți a fi cel mai deranjant simptom”. În acest caz, tratamentul medicamentos va limita crizele și va ameliora tinitusul.