De unde știi dacă ai chisturi ovariene?
Chisturile se pot dezvolta aproape oriunde în corpul nostru și, prin urmare, și în ovare. Chisturile ovariene sunt de obicei benigne. Simptome, cauze și diagnostic.
13 Februarie 2023, 16:10
Ce este un chist ovarian?
Un chist ovarian este un nodul mic, plin de lichid, care se dezvoltă în ovar.
„Aceste chisturi sunt frecvente și, în general, nu sunt însoțite de niciun simptom”, explică profesorul Vergote, șeful secției de Ginecologie-Obstetrică de la UZ Leuven.
Deci nu sunt deștepți?
„Depinde de tipul de chist ovarian”, adaugă profesorul. „Cea mai comună formă, chistul funcțional, este benignă. Apare în timpul ovulației și de obicei dispare de la sine. »
Cum se dezvoltă chisturile ovariene?
„Pe lângă chisturile ovariene funcționale, mai există și alte chisturi, chisturi neoplazice (creștere nouă)”, continuă profesorul Vergote. „Aceste chisturi pot fi benigne sau maligne. Ele rezultă din creșterea anormală a anumitor celule. Printre cele mai frecvente se numără chistul dermoid, numit și „tumoare teratoma”, și chistadenomul. »
În unele cazuri, chisturile ovariene sunt cauzate de afecțiuni, cum ar fi endometrioza sau sindromul ovarului polichistic.
Care sunt simptomele chisturilor ovariene?
Chisturile ovariene de obicei nu provoacă simptome.
Ele sunt adesea descoperite întâmplător în timpul unei examinări vaginale sau a unei ecografii. Dar pot fi uneori cauza unor plângeri, de exemplu dacă se rupe, când sunt voluminoase sau în cazul torsiunii chistului (care se rotește pe axa lui).
Apoi pot apărea următoarele simptome:
stomac umflat,
durere de stomac difuză de lungă durată până la o durere puternică bruscă în abdomenul (inferior),
dureri laterale,
perturbarea menstruației,
durere în timpul sexului,
greaţă,
ameţeală.
„Dacă aveți plângeri de acest tip, consultați medicul generalist sau ginecologul”, recomandă profesorul Vergote.
Cum pune medicul diagnosticul?
„Dacă medicul ginecolog suspectează prezența unui chist ovarian în urma examenului vaginal, va solicita o ecografie”, precizează profesorul Vergote. Această examinare vă permite să vedeți dimensiunea, forma, locația și masa (lichidă și/sau solidă) chistului. Pe baza acestor elemente, medicul determină continuarea tratamentului: așteptați sau îndepărtați chistul.
Dacă ecografia arată că chistul nu este format doar din lichid, medicul va comanda și un test de sânge pentru a măsura nivelul CA 125. În unele cazuri, un nivel ridicat al CA 125 în sânge poate indica prezența cancerului ovarian.