Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat
Diverticulul lui Meckel apare la aproximativ 2% din populație. Este un apendice al intestinului subțire care în mod normal dispare la naștere. Se manifestă în diferite moduri. Uneori, din cauza localizării sale, sugerează apendicita.
Articol de Simona Lazăr, 28 Septembrie 2024, 21:43
Un duct embrionar persistent
Diverticulul lui Meckel este un apendice, un fel de cavitate în formă de deget, situat în intestinul subțire și care se datorează persistenței după naștere a ductului omfalomesenteric.
Explicație: Înainte de naștere, intestinul subțire comunică cu lumea exterioară prin intermediul acestui canal embrionar, care îl conectează la cordonul ombilical. Însă, după naștere, această comunicare se închide. Uneori, însă, nu este așa, comunicarea închizându-se doar parțial sau deloc. În acest din urmă caz, pot apărea abcese recurente ale ombilicului. Atunci când închiderea este incompletă, un apendice rămâne pe intestinul subțire. Mucoasa care căptușește interiorul apendicelui este în general diferită de cea a intestinului. Cel mai adesea este vorba de mucoasa gastrică. De asemenea, trebuie remarcat faptul că acest apendice are propria sa sursă de sânge.
Diverticulul lui Meckel și diferitele sale manifestări
Diverticulul Meckel este de obicei asimptomatic, dar la copii și adulți tineri poate duce uneori la complicații precum ocluzia, infecția (diverticulită) sau hemoragia rectală. Această ultimă complicație se datorează mucoasei de tip gastric a diverticulului care, prin secreția de acizi gastrici, poate provoca ulcerații hemoragice. Pe scurt, această mucoasă sângerează la fel de ușor ca un stomac.
Deoarece poziția diverticulului Meckel este apropiată de cea a apendicelui clasic, anumite manifestări inflamatorii pot sugera apendicita. În aceste condiții, doar chirurgia poate face distincția. Acesta este tocmai motivul pentru care un chirurg care nu găsește apendicită caută imediat prezența unui diverticul Meckel. După cum puteți vedea, în caz de complicații, tratamentul se bazează pe îndepărtarea chirurgicală.