Doar 0,2% dintre cei care s-au vaccinat cu ambele doze de ser s-au mai infectat ulterior
Ultimele raportări ale Institutului de Sănătate Publică Bucureşti arată că 0,2% dintre cei care au schema completă de vaccinare s-au infectat.
21 Mai 2021, 05:42
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonarea Vaccinării, colonel doctor Valeriu Gheorghiţă, a explicat că vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt eficace sută la sută, însă peste 90-95% dintre persoanele vaccinate sunt protejate faţă de boala simptomatică, faţă de formele severe de boală, complicaţii, internări şi faţă de decese.
Valeriu Gheorghiţă: Din peste patru milioane de persoane care au fost vaccinate cu cel puţin o doză, există circa 0,6% din cazuri care au fost testate positiv pentru SARS-CoV-2, după prima doză.
Mediana timpului până la testul pozitiv a fost de până la 14 zile, ceea ce înseamnă că e până în perioada în care persoana dezvoltă anticorpi protectori. Noi ştim că protecţia apare la cel puţin zece zile după completarea schemei de vaccinare, după rapel.
Or, în situaţia respectivă, fiind în primele 14 zile de la prima doză, este evident că omul nu era protejat, fie era în perioada de incubaţie, fie a fost expus la infecţie imediat după momentul vaccinării şi sigur că a dezvoltat infecţia.
Unul dintre mesaje este acela de a respecta în continuare măsurile de prevenţie, cel puţin până la obţinerea beneficiilor maximale după completarea schemei de vaccinare, să avem zece zile de la rapel.
În ceea ce priveşte cazurile confirmate cu SARS-CoV-2 după rapel, sunt circa 0,2%, din aproape trei milioane care au făcut schema completă de vaccinare, ceea ce înseamnă în valoare absolută puţin peste 4.300 de persoane.
Vaccinarea este mult mai importantă decât trecerea prin boală
Valeriu Gheorghiţă: Trecerea prin boală, pe de o parte, ne poate expune unei forme moderat-severe sau chiar critice de îmbolnăvire. După vindecarea bolii, sunt persoane care pot să rămână cu sechele pe termen lung şi ceea ce se numeşte sindrom post COVID, în care multe persoane nu ajung să mai recupereze complet starea funcţională a organismului de dinainte de boală, iar anticorpii neutralizanţi, practic acea componentă din răspunsul imun care asigură protecţia faţă de infecţie, apar într-un titru mai mic, la un nivel mai redus, după boala naturală, comparativ cu vaccinarea.
Valeriu Gheorghiţă a mai adăugat că prin vaccinare se reduce de 20 de ori riscul de a face boala şi de 100 de ori riscul de deces, aflam de la Radio Romania Actualitati.
Foto Pixabay