Energie scăzută? S-ar putea să îți lipsească aceste 4 tipuri de alimente
Te-ai simțit leneșă și plată în ultima vreme? În timp ce lipsa somnului nu este neapărat de vină, această lipsă de energie și oboseala ocazională pot fi explicate prin absența anumitor tipuri de alimente din farfuria ta, potrivit nutriționiștilor.
Articol de Simona Lazăr, 18 Februarie 2024, 18:53
Toamna și iarna, zilele mai scurte și lumina mai puțină vă pot afecta nivelul obișnuit de energie. Anotimpul rece, dar și constrângerile vieții profesionale și ale organizării familiei (bună ziua, încărcătură mentală) au un impact asupra dinamismului și a voinței dumneavoastră, care au scăzut dramatic. Zi de zi cu zi, trageți de timp pentru fiecare activitate pe care trebuie să o faceți și aveți dispoziția unui urs care are nevoie de hibernare.
Când un somn bun nu este suficient pentru a scăpa de oboseală
Nu este nimic în neregulă cu această oboseală temporară, care poate fi rezolvată prin ajustarea câtorva obiceiuri de viață pentru a se potrivi nevoilor organismului tău în această perioadă a anului. Gestionarea somnului este unul dintre primele reflexe care trebuie adoptate: acest lucru poate implica prelungirea duratei nopților (de exemplu, culcându-vă mai devreme), făcând mini-șotii în timpul zilei sau practicând activități ușoare (cum ar fi yoga) care vă ajută să adormiți.
Dieta, un barometru al nivelului dumneavoastră de fitness
Cu toate acestea, uneori, în ciuda faptului că dormiți suficient și beți cești de cafea sau ceai, vă simțiți totuși obosit. S-ar putea ca rădăcina problemei să se afle în dieta dumneavoastră. Ceea ce mâncăm poate fi o adevărată reflectare a energiei și vitalității noastre zilnice. Așadar, dacă aveți tendința de a avea o dietă nesănătoasă, cu prea multe grăsimi sau prea mult zahăr, acest lucru poate duce la anumite dezechilibre alimentare, cu repercusiuni evidente asupra organismului și a formei fizice.
Un lucru este cert: alimentația este un factor major pentru a permite creierului și corpului dvs. să funcționeze la maximum. Prin urmare, mesele ar trebui să includă suficiente alimente esențiale pentru a vă oferi o energie susținută pe tot parcursul zilei.
Mai exact, absența sau prezența insuficientă a patru tipuri de alimente poate duce la o pierdere de energie. Krutika Nanavati, dietetician și nutriționist autorizat, povestește pentru She Finds despre aceste patru chei ale unei diete antifatiga.
Alimente bogate în fier
Lipsa de fier este o cauză frecventă a oboselii. Acest mineral joacă un rol esențial în transportul oxigenului de către celulele roșii din sânge, care este esențial pentru furnizarea de energie.
Pentru a evita carența de fier, sursă de oboseală (dar și de dureri de cap și amețeli, în cazul anemiei feriprive), este indicat să includeți suficiente alimente bogate în fier, cum ar fi legumele cu frunze verzi, carnea roșie și cerealele integrale.
Carbohidrații potriviți
Carbohidrații complecși (cunoscuți și sub numele de amidon) sunt carbohidrați esențiali pentru organism, deoarece furnizează energie. Spre deosebire de zaharuri (carbohidrați simpli), acest tip de carbohidrați oferă organismului un combustibil bun: se digeră lent în intestin și se absorb în cea mai mare parte sub formă de glucoză, potrivit anses.
Variați carbohidrații complecși din farfurie
Krutika Nanavati adaugă: "Cerealele integrale și carbohidrații complecși eliberează energie în mod regulat" și pentru mai mult timp, evitând creșterea și scăderea nivelului de zahăr din sânge observată în cazul zaharurilor simple.
În termeni practici, acest lucru înseamnă evitarea carbohidraților rafinați, cum ar fi cei care se găsesc în pâinea albă, dulciurile, băuturile îndulcite și alte alimente procesate și industriale (bogate în zaharuri adăugate), care au efecte nocive asupra sănătății. Înlocuiți-i cu carbohidrați complecși (care sunt mai greu de digerat și al căror zahăr se răspândește lent în sânge), variindu-i în farfurie: orez brun, grâu, porumb, secară, ovăz, pâine integrală, paste integrale, leguminoase sau leguminoase (linte, năut, fasole uscată etc.), tuberculi (cartofi, cartofi dulci, manioc etc.).