Ești mereu obosit? Ai putea să suferi de hipersomnie
Hipersomnia este un termen medical folosit pentru a descrie o varietate de afecțiuni în care o persoană se simte excesiv de obosită sau doarme mai mult decât de obicei.
06 Octombrie 2021, 10:07
Unii cercetători clasifică hipersomnia ca fiind primară sau secundară. Hipersomnia primară este o afecțiune neurologică care apare de la sine și nu are o cauză de bază cunoscută. Hipersomnia secundară apare ca rezultat al unei afecțiuni medicale de bază.
Până la 40% dintre oameni prezintă din când în când unele simptome de hipersomnie.
Persoanele care suferă de hipersomnie au dificultăți de funcționare în timpul zilei deoarece sunt obosite frecvent, ceea ce poate afecta concentrarea și nivelul de energie.
Simptomele principale sunt somnul prelungit și somnolența excesivă în timpul zilei. Această afecțiune este mai prevalentă la bărbați decât la femei, afectând aproximativ 5% din populație.
Somnolența excesivă este o condiție în care o persoană are probleme să rămână trează în timpul zilei. Persoanele care au hipersomnie pot să adoarmă în orice moment, de exemplu, la locul de muncă sau în timp ce conduc.
Există mai multe cauze potențiale de hipersomnie, printre care:
- somnolență în timpul zilei și apnee în somn (întreruperi ale respirației în timpul somnului)
- odihna in timpul nopșiii este insuficientă
-obezitatea
- abuzul de alcool
- scleroza multiplă sau boala Parkinson
- medicamente de prescripție, cum ar fi antihistaminice
- genetică (având o rudă cu hipersomnie)
Hipersomnia poate fi o condiție primară sau o condiție secundară.
Hipersomnia primară survine fără prezența altor condiții medicale. Singurul simptom este oboseala excesivă. Hipersomnia secundară se datorează altor afecțiuni medicale. Acestea pot include apnee în somn, boala Parkinson, insuficiență renală și sindrom de oboseală cronică.
Hipersomnia nu este același lucru cu narcolepsia, o afecțiune neurologică care provoacă atacuri bruște de somn neprevăzute în timpul zilei.
Persoanele cu hipersomnie pot sta treaze, dar se simt obosite.
Petrut Mazilu
Foto: pixabay