Factorii de risc ai cancerului pancreatic: fumatul, alcoolul și alimentația
Factorii de risc pentru cancerul pancreatic sunt acum bine cunoscuți: alcoolul, tutunul și alimentația. Prin urmare, prevenirea cancerului pancreatic depinde în principal de stilul nostru de viață!
Articol de Simona Lazăr, 03 Septembrie 2024, 21:49
Cancerul pancreatic: un cancer rar cu un prognostic slab
Cancerul pancreatic este, din fericire, rar, deoarece, deși reprezintă doar 1,8% din cancerele din Franța (locul 16), ocupă locul 6 în ceea ce privește mortalitatea. Rata de supraviețuire la 5 ani este cuprinsă între 1% și 9%, ceea ce îl face un cancer deosebit de formidabil...
Cu toate acestea, acest cancer nu este inevitabil, deoarece atunci când ne uităm la factorii de risc sau, dimpotrivă, la factorii de protecție care ne permit să-l evităm, ne dăm seama că ne putem proteja împotriva acestui cancer.
Principalii factori de risc pentru cancerul pancreatic: tutunul și alcoolul
Cei mai importanți factori de risc pentru cancerul pancreatic sunt fumatul, care dublează riscul de cancer pancreatic, și consumul excesiv dealcool, care îl multiplică cu mai mult de 3. Fumatul este deci implicat într-o treime din cazuri... În ceea ce priveștealcoolul, acesta uzează pancreasul și poate fi responsabil de pancreatită acută, care crește și mai mult riscul de cancer. Aceștia sunt doi factori de risc evitabili.
Alți factori de risc pentru cancerul pancreatic: diabetul și alimentația
Diabetul este celălalt factor de risc major pentru cancerul pancreatic, dublând incidența. Și în acest caz, stilul nostru de viață va influența apariția mai mult sau mai puțin rapidă a diabetului, alcoolul și tutunul jucând din nou un rol, la fel ca o alimentație prea bogată în grăsimi animale sau zaharuri.
Printre factorii de risc alimentari se numără consumul excesiv de carne roșie, care a fost constatat în două studii recente, observându-se că consumul de carne de pasăre este benefic, în timp ce peștele și ouăle nu au niciun efect.
Benefice în prevenirea cancerului pancreatic: licopenul, betacarotenul... și statinele
Pe de altă parte, anumite alimente sunt benefice, în special cele bogate în licopen și cele bogate în betacaroten (licopenul și betacarotenul fac parte din marea familie a carotenoizilor, antioxidanți naturali puternici).
Alimentele bogate în licopen includ roșiile, pepenele, caisele proaspete, grapefruit roz și portocalele roșii. Acestea pot reduce riscul de cancer pancreatic cu 31%.
Alimentele bogate în beta-caroten includ morcovii, portocalele, caisele, mango, cartofii dulci, dovleacul și legumele verde închis, cum ar fi spanacul și pătrunjelul. Acestea pot reduce riscul de cancer pancreatic cu 43%.
Consumul de fructe și legume este, prin urmare, extrem de benefic, după cum s-a demonstrat în repetate rânduri. Trebuie remarcat faptul că acest efect protector al fructelor și legumelor va fi limitat în cazul fumătorilor și se poate pune problema de a lua în plus suplimente de vitamine.
În sfârșit, cei care au prea mult colesterol trebuie să știe că, pe lângă alimentație, care este un bun mijloc de prevenire a acestui tip de cancer, așa cum am văzut, statinele (medicamentele standard de scădere a colesterolului) pot reduce la jumătate riscul de cancer pancreatic. Un motiv în plus să vă luați tableta în fiecare zi!