Fiecare kilogram suplimentar de grăsime viscerală înmulțește riscul de diabet cu 7
Femeile ar trebui să se ferească de grăsimea viscerală. Pune mult mai mult decât silueta lor în pericol. Un studiu științific suedez arată că fiecare kilogram în plus crește riscul de a avea diabet cu șapte.
31 Ianuarie 2023, 13:20
În plus, creșterea bolilor de inimă este, de asemenea, mai puternică la femei decât la bărbați.
Grăsimea viscerală este dăunătoare sănătății: multe studii au demonstrat deja acest lucru. Oamenii de știință de la Universitatea Uppsala (Suedia) au confirmat că această grăsime, care înconjoară organele prezente în abdomen, a fost un important factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat și a bolilor de inimă (infarct, hipertensiune arterială etc.). Și o nouă descoperire: pericolul este mai mare la femei decât la bărbați!
Grăsimea viscerală periculoasă pentru femei
Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au măsurat cantitatea de grăsime abdominală a 325.000 de participanți. Dr. Åsa Johansson Profesor asociat de Epidemiologie Moleculară în Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie de la Universitatea Uppsala explică „Am fost surprinși să constatăm că grăsimea viscerală a fost mai strâns legată de riscul de îmbolnăvire la femei decât la bărbați. Ea subliniază „adăugarea unui kilogram de grăsime viscerală poate crește riscul de diabet de tip 2 de peste șapte ori la femei, în timp ce aceeași acumulare de grăsime nu face decât să mărească riscul de puțin mai mult de două ori la bărbați.
Mai mult, acest efect nu este liniar. Într-adevăr, riscul de a dezvolta diabet sau boli de inimă crește mai rapid la persoanele care au grăsime viscerală mică sau moderată decât la cei care au deja cantități mari.
„Efectele neliniare ca acesta sunt foarte interesante de studiat și ne-ar putea ajuta să înțelegem biologia din spatele legăturii dintre grăsimea viscerală și boală”, spune dr. Torgny Karlsson, statistician la departamentul de imunologie, genetică și patologie.
Gene responsabile pentru acumularea de grăsime
Oamenii de știință s-au uitat și la ADN-ul participanților. Ei au identificat mai mult de 200 de gene diferite care pot afecta cantitatea de grăsime viscerală prezentă la indivizi. O mare parte dintre acestea joacă un rol în comportamentul nostru. Acest lucru sugerează că principalul factor care contribuie la obezitatea abdominală este, destul de logic, faptul că mâncăm prea mult și facem exerciții prea puțin.
Cu toate acestea, studiul clarifică faptul că există diferențe individuale în ceea ce privește modul în care grăsimea este distribuită în organism. Astfel, o persoană care pare să nu fie supraponderală poate să fi stocat de fapt o cantitate dăunătoare de grăsime viscerală.
Un nou mod de a măsura grăsimea din abdomen
IMC nu este suficient pentru a estima masa de grăsime viscerală prezentă la nivelul abdomenului unei persoane. Și metodele medicale sunt foarte scumpe. Cercetătorii de la universitatea suedeză au dezvoltat astfel o nouă metodă de calcul.
Dr. Torgny Karlsson afirmă „Pentru a măsura cantitatea de grăsime viscerală, sunt necesare tehnici avansate și costisitoare de imagistică de diagnosticare. Am dezvoltat o metodă simplă care estimează cantitatea de grăsime abdominală profundă a unui individ din alți parametri, măsurați mai ușor decât grăsimea viscerală. în sine, iar metoda poate fi, prin urmare, utilizată în majoritatea clinicilor”. Omul de știință adaugă „Rezultatele acestui studiu ne-ar putea permite să simplificăm măsurătorile grăsimii viscerale și să identificăm mai ușor persoanele cu risc crescut de a dezvolta diabet și boli cardiovasculare”.