Furunculul pubian: simptome și soluții
Furunculul pubian este o problemă de igienă intimă care corespunde unui abces localizat la nivelul unui folicul de păr. Acesta este foarte inconfortabil și dureros. Tratamentele eficiente pot ameliora rapid simptomele.
Articol de Simona Lazăr, 08 Ianuarie 2024, 15:40
Nu este neobișnuit ca în zonele foarte intime să apară mici coșuri sau pustule albe. Acești "intruși" neatractivi și adesea dureroși sunt probabil furuncule pubiene.
Cum se manifestă un furuncul pubian?
Un furuncul este o infecție localizată a unui folicul de păr. Este o infecție subcutanată bacteriană, cel mai adesea cauzată de stafilococul auriu sau de streptococ. Se manifestă prin apariția unui nodul foarte dureros. Se poate dezvolta pe orice parte a corpului în care există păr, inclusiv în zonele genitale, cum ar fi pubisul.
Atunci când nodulul este localizat în această zonă, pacientul observă inițial o înroșire a pielii în jurul unui fir de păr. Zona pare dură și doare. Cu toate acestea, nu se observă puroi.
Treptat, coșul se formează și devine alb. Pustula conține puroi. Pielea din zona afectată este caldă și sensibilă. În cea de-a treia și ultima etapă de dezvoltare, furunculul se deschide singur. Lichidul din coș se scurge, lăsând un crater roșu. Cu bune practici de igienă, această rană se va vindeca în decurs de două săptămâni. Cu toate acestea, va rămâne întotdeauna o cicatrice mică și scobită.
Simptomele unui furuncul pubian
Furunculii pubieni sunt, de asemenea, susceptibili de a provoca dureri nocturne pulsatorii. De obicei, este însoțit de adenopatie inghinală (mărirea unuia sau mai multor ganglioni limfatici în zona inghinală) pe aceeași parte.
Atunci când sunt izolate, furunculele pubiene nu provoacă febră. Această infecție apare mai frecvent la bărbați.
Oricine suferă de această infecție trebuie să fie atent. Ei ar putea infecta pe cineva apropiat dacă intră în contact cu puroiul conținut în coș atunci când ei înșiși au o leziune/leziune.
Furunculul pubian: care sunt factorii favorizanți?
igiena necorespunzătoare ;
epilarea ;
bărbieritul : folosirea unui aparat de ras murdar;
transpirație abundentă ;
frecarea hainelor;
prezența unui focar bacterian mare (o rană);
tratamentul pielii cu corticoizi (eczeme, psoriazis etc.);
frecarea pielii în timpul sporturilor de contact, cum ar fi rugby-ul;
o boală care slăbește sistemul imunitar (diabet, HIV etc.).
De asemenea, unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta acest tip de infecție pubiană:
adolescenții și adulții tineri, în special bărbații
pacienții diabetici
pacienții cu un sistem imunitar slăbit (HIV etc.);
persoanele care sunt supraponderale sau obeze;
persoanele cu anemie prin deficit de fier,
pacienții tratați cu corticosteroizi.
Căderea părului pubian: posibile complicații
Dacă este tratat rapid, un furuncul se va vindeca în câteva zile. Complicațiile sunt mai puțin frecvente. Cu toate acestea, ele pot apărea la pacienții diabetici, imunodeprimați sau care iau corticosteroizi. Pacienții pot dezvolta :
furunculoză: apariția frecventă a mai multor furuncule;
furunculi: un grup de furuncule conectate prin "tuneluri" sub piele. Acestea pot fi însoțite de febră;
infecții generalizate grave (sepsis) în cazul furunculelor netratate.
Cum se tratează un furuncul pubian?
Complicațiile unui furuncul pubian sunt excepționale. Cu toate acestea, vă sfătuim cu tărie să nu vă găuriți singur un furuncul, deoarece riscul de răspândire a infecției este foarte mare.
Dacă este mic, un furuncul pubian se poate ameliora cu un simplu tratament local care implică un antiseptic și, eventual, o cremă antibiotică.
Dacă este mare, poate fi necesar un tratament antibiotic general. Antibioticele vor fi prescrise și în cazul furunculelor multiple.
În cazuri excepționale, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a abcesului. Analgezicele sunt utile pentru ameliorarea durerii, care poate fi severă. În sfârșit, relațiile sexuale sunt contraindicate, deoarece contactul direct cu abcesul poate contamina partenerul.
Ce trebuie făcut în cazul unui furuncul
Pentru a vă asigura că un furuncul pubian se vindecă fără complicații:
Curățați-vă zilnic cu săpun (de preferință un săpun supergras sau pe bază de clorhexidină). Apoi clătiți-vă bine;
Spălați-vă pe mâini în mod regulat, mai ales înainte și după contactul cu furunculul;
Nu atingeți furunculul și împiedicați alte persoane care nu fac parte din echipa medicală să îl atingă;
spălați hainele și lenjeria care au atins zona infectată la o temperatură ridicată (peste 60° dacă este posibil);
Schimbați-vă frecvent hainele.
Cum pot preveni reapariția unui furuncul pubian?
Furunculele pubiene tind să reapară în mod regulat. Acestea pot fi cauzate de epilare și de bărbierit, de exemplu. Pentru a preveni reapariția, epilarea trebuie oprită timp de câteva săptămâni. În caz contrar, ar trebui să se prefere epilarea cu ceară.
Purtarea de lenjerie intimă din bumbac poate ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției de noi pustule. De asemenea, este mai bine să evitați să purtați haine prea strâmte, deoarece acestea provoacă frecarea repetată, un factor de risc pentru furunculii pubieni.
Igiena trebuie să fie perfectă pentru a preveni recidivele, iar cea mai mică leziune cutanată de pe pubis trebuie dezinfectată cu grijă. Este întotdeauna nerecomandat să se atingă leziunile cutanate de pe pubis, deoarece există o mare probabilitate de contaminare prin intermediul mâinilor. Purtarea cronică a stafilococului auriu încurajează recidivele, astfel încât igiena mâinilor, în special, trebuie să fie foarte strictă.
În plus, pentru a preveni formarea unui furuncul pubian, se recomandă ca tăieturile sau leziunile de eczemă, chiar și cele mici, să fie curățate și bandajate cu grijă.