Gestionarea geloziei și a furiei poate fi învățată!
Nu se mai ascunde în spatele scuzei: "Știu că exagerez dar... sunt geloasă. E mai puternic decât mine, nu mă pot controla!".
06 Septembrie 2022, 11:16
Pentru că da, gelozia și emoțiile în general sunt gestionabile, cercetătorii confirmă acest lucru într-un studiu recent. Explicații.
Dificultate în identificarea emoțiilor
Identificați și gestionați-vă emoțiile.
Punct de plecare pentru munca cercetătorilor de la Universitățile din Liège și Louvain-la-Neuve, o observație: unor oameni le este greu să identifice emoțiile pe care le simt și, prin urmare, să le exprime și să le gestioneze.
Dorind să îi ajute pe acești oameni, Moïra Mikolajczak, Illios Kotsou, Michel Hansenne și Delphine Nélis s-au întrebat despre eficiența antrenamentului în gestionarea emoțiilor.
Identificați, înțelegeți, exprimați și reglați emoțiile, furia și gelozia
Echipa belgiană a dezvoltat antrenament alcătuit din scenarii și jocuri de rol care te învață să-ți identifici mai întâi emoțiile, precum gelozia sau furia, pentru a le înțelege mai bine și a reuși să le exprimi.
Trei pași esențiali pentru a reuși să le reglementezi. Aceasta a implicat, de exemplu, învățarea:
să-și exprime emoțiile într-un mod constructiv,
disecați micile supărări ale vieții de zi cu zi pentru a înțelege mai bine de ce sunt atât de enervante,
schimba perspectiva asupra unei situatii. Întrebându-ne cum ar reacționa o astfel de persoană în locul nostru sau cum am aborda o astfel de problemă întâlnită de altcineva.
Abordări care ajută la conștientizarea faptului că există mai multe moduri de a aborda o problemă. Și că printre acestea, există neapărat și cea potrivită.
Relații mai bune cu ceilalți, dacă înveți să-ți gestionezi emoțiile
Pentru a se asigura că programul lor a avut succes, cercetătorii și-au împărțit grupul de voluntari în trei. Primul subgrup nu a urmat nicio pregătire, al doilea a urmat un curs de improvizație teatrală, iar al treilea așa-numitul antrenament.
Rezultat: comparativ cu ceilalți participanți, cei care au urmat cursul au văzut într-adevăr evoluția managementului emoțiilor:
11% dintre voluntari au observat o schimbare în relațiile lor cu ceilalți. O îmbunătățire confirmată de soții lor.
13% dintre participanți raportează o îmbunătățire în ceea ce privește bunăstarea psihologică și 15% indică că sunt mai puțin predispuși la dureri psihosomatice, cum ar fi durerile de cap, de exemplu.
De-a lungul timpului, voluntarii au fost din ce în ce mai puțin stresați.
La 6 luni de la terminarea studiului, aceste efecte erau încă prezente!
Mai probabil să găsești un loc de muncă învățând să-ți gestionezi emoțiile
Pe lângă schimbările pozitive în relațiile cu ceilalți, cercetătorii au mai descoperit că, după formarea în managementul emoțiilor, voluntarii au atras mai mult interes din partea recrutorilor profesioniști.
Potrivit acestora, învățând să-și gestioneze emoțiile, participanții au mai multă încredere în sine și transmit înapoi o imagine mai bună, care este mai convingătoare potențialilor angajatori.
Gelozie, furie și multe altele
Avantajul acestui tip de antrenament este că este aplicabil la infinit! Schimbările făcute ca urmare a scenariilor care gravitează în jurul furiei și geloziei sunt eficiente și în alte cazuri.
„Modul în care fiecare își gestionează emoțiile a fost considerat până acum ca fiind puțin modificabil, fiind rodul geneticii și al educației. Acest studiu este primul care face posibil să se afirme că o persoană care are dificultăți în gestionarea emoțiilor poate prin antrenament direcționat. se îmbunătățește în acest domeniu și chiar la vârsta adultă”, concluzionează autorii.
Citește mai mult despre sănătate pe Antena Satelor.