Glicemia: 6 obiceiuri de adoptat dimineața, pentru a o reduce
Doriți să reduceți sau să vă stabilizați nivelul zahărului din sânge? Fii atent la ceea ce faci când te trezești. Într-adevăr, adoptarea de obiceiuri sănătoase dimineața ajută la o glicemie bună pe tot parcursul zilei.
28 Octombrie 2022, 01:23
Glicemia, care corespunde nivelului de glucoză (sau zahăr) din sânge, variază în funcție de zi, dietă, activitate fizică sau chiar stil de viață. La oamenii sănătoși, este (a jeun) între 0,70 grame și 1 gram de glucoză pe litru de sânge. Când nivelul este mai mare, se numește hiperglicemie.
Hiperglicemia: cauzele care o cauzează
Hiperglicemia apare atunci când cantitatea de insulină din sânge este insuficientă sau ineficientă pentru a procesa zahărul prezent. Este considerat moderat între 1 și 1,2 g/L. Poate fi atunci o problemă de intoleranță la glucoză, cunoscută și sub numele de pre-diabet. Pe de altă parte, dacă este mai mare de 1,26g/L, vorbim de diabet.
În timp, a avea prea mult zahăr în sânge duce la multe probleme de sănătate. „Hiperglicemia cronică, chiar și scăzută, poate duce la complicații pe termen lung ale diabetului (accident vascular cerebral, orbire, insuficiență renală, amputații…)”, precizează Federația Franceză a Diabeților pe site-ul său.
Hiperglicemia poate duce la mai multe simptome, cum ar fi:
oboseala;
urină abundentă;
sete intensă;
un apetit semnificativ;
pierderea neintenționată în greutate;
iritabilitate;
ameţeală.
Dieta este una dintre principalele cauze ale nivelului crescut cronic de zahăr din sânge. Cu toate acestea, nu este singurul. Poate fi legat de:
lipsa activității fizice;
stres, fie el fizic (boală, intervenție chirurgicală, infecție etc.) sau psihologic (doliu, problemă profesională, mutare etc.);
luând anumite medicamente, cum ar fi cortizonul.
Stilul de viață influențează și nivelul zahărului din sânge, în special modul în care începi ziua. Scrisul enumeră în imagini obiceiurile de dimineață care ajută la scăderea zahărului din sânge, potrivit dieteticienilor și experților în diabet.
1) Bea apă
Bea suficientă apă ajută la scăderea zahărului din sânge prin diluarea cantității de zahăr din fluxul nostru sanguin. De fapt, glicemia crescută și deshidratarea merg mână în mână.
Dieteticianul Justine Chan explică pe site-ul Eat This: „Apă de băut poate împiedica concentrarea zahărului din sânge, ceea ce poate scădea zahărul din sânge. Când bei mai multă apă, poți, de asemenea, să gestionezi pofta. și să reduci consumul de băuturi dulci”.
2) Luați micul dejun
Mâncatul ajută la stabilizarea zahărului din sânge. Prin urmare, este important să nu săriți peste prima masă a zilei. Cu toate acestea, trebuie avut grijă pentru a vă asigura că este echilibrat.
Micul dejun trebuie să conțină fibre (fructe...), proteine (iaurt, brânză de vaci, brânză tare sărată, evitați produsele din lapte integral), carbohidrați complecși (cereale integrale) și o băutură caldă neîndulcită.
3) Concentrați-vă pe proteine
Sa demonstrat că începerea zilei cu o masă bogată în proteine stabilizează nivelul zahărului din sânge și poate reduce fluctuațiile drastice de-a lungul zilei.
4) Plimbare după micul dejun
Activitatea fizică, mai ales dimineața, necesită mușchii noștri, care au ca sursă de energie glucoza. Astfel, ajută la scăderea zahărului din sânge. Nu ezita să faci mișcare când te trezești. Și nu este nevoie să alergi un maraton, studiile arată că chiar și o plimbare de 2 minute după masă poate scădea semnificativ glicemia.
5) Limitați cofeina
Deși nu este nevoie să tăiați cafeaua de dimineață, este recomandabil să nu exagerați.
Acest lucru se datorează faptului că cofeina crește hormonii de stres care ajută la crearea sentimentelor de vigilență și excitare. În plus, activează o cascadă de evenimente care crește glicemia.
6) Oferă-ți un moment de atenție
Stresul și modul în care este gestionat joacă, de asemenea, un rol în evoluția zahărului din sânge.
Începerea zilei cu un moment de mindfulness (meditație, scris, yoga, exerciții de respirație) ajută să începeți cu piciorul drept și să gestionați mai bine stresul (și prin efect domino glicemia) pe tot parcursul zilei.