Gripa: 8 sfaturi pentru un tratament eficient la domiciliu
În fiecare an, între 2 și 8 milioane de români se îmbolnăvesc de gripă. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt ușoare și nu necesită supraveghere medicală. Ce poți să faci pentru îngrijirea la domiciliu?
15 Octombrie 2022, 08:52
Gripa este o boală virală care circulă în fiecare an, între lunile noiembrie și aprilie, cu debut cel mai adesea la sfârșitul lunii decembrie – începutul lunii ianuarie. Infecția este cauzată de 3 tipuri de virus gripal: A, B și C.
"Tulpinile de virus gripal aflate în circulație nu sunt aceleași de la un an la altul. De aceea vaccinul antigripal trebuie reînnoit în fiecare an", avertizează Asigurările de Sănătate pe site-ul său.
De unde știi dacă gripa este gravă?
Gripa afectează în principal tractul respirator. Simptomele apar între 1 și 4 zile de la contaminare. Cele mai frecvente sunt:
o febră mare (în jur de 39°C) însoțită de frisoane;
oboseală mare;
dureri de corp ;
dureri de cap;
o tuse uscată, dureroasă.
De cele mai multe ori, boala este ușoară și se vindecă în decurs de o săptămână. Totuși, unele persoane fragile (peste 65 de ani, femei însărcinate, persoane supraponderale sau persoane cu o boală cronică) pot dezvolta o formă gravă. Acest lucru poate duce la spitalizare sau chiar la moarte.
Dr. Tuhin Roy, profesor asistent clinic de medicină de familie la Tufts University School of Medicine (Boston, SUA), a explicat: „În primul rând, știți când este potrivit să tratați gripa acasă și când să solicitați asistență medicală.”. „Dacă cineva are respirație scurtă, are dificultăți de respirație, are dureri în piept sau nu poate să mănânce sau să bea, acesta este un semn pentru a consulta un medic.”
Medicul precizează că persoanele afectate de o formă ușoară de gripă pot fi tratate cu ușurință acasă. „Nu există niciun medicament care să reducă în mod semnificativ gripa”, spune dr. Roy. „Gripa este un virus, așa că antibioticele nu ar ajuta. Pentru marea majoritate a oamenilor, recomand să stea acasă și să facă unele dintre aceste remedii de bucătărie”.
Iată ce spune el că este util pentru ameliorarea simptomelor gripei.
1) Luați paracetamol
"Luați paracetamol sau ibuprofen de două sau trei ori pe zi, cu excepția cazului în care aveți o alergie sau un alt motiv. Aceste medicamente fără prescripție medicală nu vor rezolva totul, dar vor reduce durerile musculare, durerile de cap și senzația generală de gripă", spune Universitatea Tufts.
2) Pariază pe miere
Studiile au arătat că mierea este eficientă în ameliorarea rapidă a simptomelor respiratorii. „Ceaiul fierbinte cu miere și lămâie poate calma durerea în gât și ajuta la decongestia și este mai bun decât majoritatea medicamentelor”, spune dr. Tuhin Roy.
Cu toate acestea, aveți grijă, nu dați miere copiilor sub un an.
3) Încercați să decongestionați cu abur
În caz de congestie severă, inhalarea cu abur (de exemplu, ținând capul peste o oală cu apă fierbinte) poate deschide căile nazale.
Spray-urile saline, irigarea cu soluție salină și alte decongestionante nazale fără prescripție medicală pot, de asemenea, să reducă simptomele.
4) Odihnă
„Privarea de somn va înrăutăți gripa mult mai repede”, ne amintește dr. Roy. Un somn bun va oferi corpului dumneavoastră cele mai bune instrumente posibile pentru a lupta împotriva gripei.
5) Rămâi hidratat
„Bea multe lichide deodată poate fi dificil cu gripa, deoarece poate provoca greață și poate înrăutăți oamenii”, spune dr. Roy. "Recomand să puneți un cronometru pe telefon și la fiecare 15 minute luați două sau trei înghițituri. Este tot ce aveți nevoie pentru a rămâne hidratat pe tot parcursul zilei."
6) Mănâncă echilibrat
„O dietă bună poate fi de mare ajutor, iar pentru persoanele care nu mănâncă bine, un supliment de vitamine precum vitamina C poate fi benefic”, spune dr. Roy.
„Un lucru pe care nu-l recomand este zincul”, avertizează el. „Spray-urile nazale fără prescripție medicală și tabletele de zinc pot provoca reacții adverse, cum ar fi greață, vărsături, iar spray-urile în special pot reduce simțul mirosului pentru o perioadă prelungită”.
7) Urmăriți simptomele la copii
Copiii opresc adesea să mănânce sau să bea mult mai devreme decât adulții când se simt rău. Prin urmare, este necesar să se acorde atenție simptomelor acestora și unei posibile agravări.
8) Fă-ți vaccinul antigripal
Cel mai bun mod de a evita îmbolnăvirea este să vă vaccinați împotriva gripei.