Gura uscată: cauze și consecințe
Prea puțină salivă dă o senzație neplăcută de gură uscată. Această gură uscată poate fi temporară și uneori mai de durată. Care pot fi cauzele uscaciunii gurii? Care sunt consecințele?
Articol de Simona Lazăr, 26 Martie 2023, 18:21
Cauze posibile ale gurii uscate
O gură uscată poate fi cauzată de un consum insuficient de băuturi, respirație pe gură, anxietate, stres. Înaintarea în vârstă este, de asemenea, un factor care accentuează gura uscată.
Boli responsabile de uscăciunea gurii
Se știe că mai multe boli scad salivația: sindromul uscat (sau sindromul Gougerot-Sjögren: lipsa salivei și a lacrimilor), boala Parkinson, depresia, anxietatea, boala Alzheimer, durerea cronică, accidentele vasculare, bolile autoimune (inclusiv SIDA) etc. Mai rar, operația la cap și gât poate provoca uscăciunea gurii dacă inervația glandelor salivare este deteriorată. Uneori, pietrele salivare (aglomerate de minerale din salivă) obstrucționează canalul excretor al glandei blocând fluxul de salivă.
Unele medicamente scad cantitatea de salivă
Multe medicamente sunt susceptibile de a afecta cantitatea de salivă: antidepresive, antihistaminice, antipsihotice (neuroleptice), tranchilizante, analgezice, hipotensive, metildopa (tratamentul bolii Parkinson), diuretice etc. Anumite tipuri de chimioterapie sau radioterapie pentru cancerele capului sau gâtului sunt, de asemenea, susceptibile de a provoca astfel de reacții adverse mai mult sau mai puțin temporar.
Gură uscată: ce consecințe?
Amintiți-vă că saliva participă la digestie prin descompunerea alimentelor. Astfel, orice scădere a salivei afectează eliminarea reziduurilor alimentare, ceea ce are ca efect favorizarea cariilor, în special a cariei gâtului (la joncțiunea dintre coroana dintelui și rădăcină) și a infecțiilor bucale. Gura uscată poate interfera, de asemenea, cu vorbirea. Și, în sfârșit, în cazurile mai grave, gura uscată împiedică mestecatul și înghițirea, ceea ce poate duce la deficiențe alimentare.
Remedii pentru uscăciunea gurii
Discutați cu medicul dumneavoastră și/sau medicul dentist pentru a afla originea (boli, medicamente). Rețineți că o examinare fizică a glandelor salivare poate detecta umflături sugerând obstrucția canalului salivar sau blocaje funcționale. În cazul pietrelor salivare, acestea pot fi îndepărtate manual prin apăsare pe glande sau chirurgical.
În majoritatea cazurilor, uscăciunea gurii este temporară și poate fi ameliorată prin măsuri simple de prevenire:
-Bea multe lichide;
-Bea mai mult când vorbești mult;
-Evită băuturile și alimentele deshidratante: cafea, alcool, condimente, alimente sărate etc.;
-Pune un umidificator în dormitor;
-Eventual, folosește gumă de mestecat (fără zahăr) pentru a stimula salivația sau sugea bomboane, asta moderat desigur.
În toate cazurile, este imperativ să vă asigurați o igienă orală impecabilă (spălat pe dinți, jeturi interdentare, ață dentară) și să vă consultați foarte regulat medicul dentist, sau chiar imediat la cea mai mică problemă bucală.