Implanturile, cea mai eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți
Fie că pierdem un dinte sau mai mulți, implanturile și tehnicile moderne de implantologie pot face minuni.
Articol de Robina Cornaciu, 11 Mai 2023, 11:37
Astfel, pacienții nu mai sunt nevoiți să sacrifice dintii naturali pentru a ancora lucrări de tipul punților dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creează un permanent discomfort, ci pot beneficia de dantură fixă, ancorată pe implanturi, care arată și se simte la fel că și dintii naturali.
Pierderea dinților reprezintă o adevărată problema, chiar dacă înlocuirea acestora, din păcate, este frecvent amânată sau chiar ignorată.
Care sunt pasii premergatorii inserarii implantului dentar?
Se incepe cu un prim consult amanuntit in care se evalueaza starea de sanatate a cavitii bucale, dar si afectiunile generale.
Ar fi de preferat ca pacientul sa se prezinte deja cu o radiografie panoramica recenta, nu mai veche de 6 luni.
Pentru a putea insera un implant dentar trebuie sa prezentati examenul medical, dovedind prin acesta, faptul ca sunteti un pacient apt, prin rezultatul urmatoarelor analize:
Hemoleucograma
Glicemie
Calcemie
Colesterol
Timpi de sangerare
Timpi de coagulare
Acid uric
Uree
VSH
"In etapa finala a investigatiilor radiologice, pacientul este supus examenului de Computer Tomograf (CT). Acesta din urma ne da informatii asupra tesutului osos si vom putea stabili cu certitudine posiblitatea aplicarii sau nu a implanturilor. Tot in urma acestei evaluari se stabileste si daca sunt necesare proceduri suplimentre precum: aditii si reconstructii osoase ori sinus lift”, spune Andi Drăguș, medic stomatolog, pentru Antena Satelor.
Este dureroasă intervenția? Cat dureaza?
Interventia de implantologie nu este dureroasa, se realizeaza in cele mai multe cazuri sub anestezie locala.
Acest tip de anestezie este foarte eficient oferindu-i medicului posibilitate de a comunica in permanenta cu pacientul.
Exista situatii cand se poate recurge la anestezie prin sedare intravenoasa; tehnica folosita de obicei in cazul pacientilor foarte anxiosi sau care sunt supusi unor interventii mai invazive si complexe de lunga durata.
Anestezia generala se foloseste in mod exceptional in implantolgia orala, in cazuri particulare.
Durata operatiei variaza in functie de numarul implanturilor ce trebuie inserate si complexitatea cazului tratat in acel moment.
In medie am putea porni de la un minim de 45 minute si pana la cateva ore.
Etapele inserarii implantului
Ca regula de baza, tratamentul prin implant dentar are 2 mari etape distincte.
Etapa chirurgicala: presupune introducerea implantului in interiorul osului cu rol de a inlocui dintii absenti. Vom crea astfel o radacina artificiala. Dureaza aproximativ 1-3 luni, in functie de tipul implantului dentar, timp in care pacientul asteapta integrarea in os a implantului.
Etapa protetica: in care se descopera implantul si in care se realizeaza lucrarea definitiva propriu-zisa pe care pacientul o va vedea in cavitatea orala. Aceasta dureza aproximativ o luna.
Sunt situatii in care tratamentul se poate face si intr-o singura sedinta. Un astfel de tratament se preteaza numai in anumite cazuri clinice pe care medicul le va expune pacientului.
La ora actuala exista numeroase tipuri de implanturi dentare pe piata stomatologica. Alegerea se face in functie de oferta osoasa a pacientului si de tipul lucrarii ce va fi realizata ulterior. Fiecare caz clinic este diferit, nu exista 2 cazuri identice, lucru care il face pe medic sa aleaga solutia ideala pentru un succes pe termen lung.
Ce trebuie facut dupa inserarea implantului dentar?
Ca dupa orice fel de interventie chirurgicala, pacientului i se vor da indicatii cu regimul alimentar de urmat in perioada urmatoare.
In mare parte va trebui sa aiba un regim alimentar corespunzator (dieta moale si la temperatura camerei ), evitarea activitatiia fizice si a bauturilor alcoolice si al tutunului pe cat posibil. Nu in ultimul rand i se vor administra antibiotice si anti-inflamatoare pe o perioada de 7-10 zile.
Acesta va clati gura cu solutii orale specifice pentru a putea mentine o igiena dentara adecvata in perioada de vindecare. Igiena bucala este esentiala in postoperator.
Care este durata de viață a unui implant dentar?
„In ultimii 7 ani terapia cu implanturi a facut salturi tehnologice si progrese extraordinare, motiv pentru care rata de success a ajuns la 97-98 % pe o perioada de 10-15 ani. Literatura de specialitate confirma faptul ca, daca un implant are o durata de viata de 10 ani dupa ce s-a realizat lucrarea protetica finala este un succes absolut. Cu toate aceste sunt si situatii foarte rare cand implantul nu se integreaza in os. Nu este niciun fel de problema, atata timp cat se respecta protocolul: implantul trebuie indepartat si asteptata vindecarea, dupa care se poate incerca un alt tip de implant sau se opteaza pentru un tratament alternativ, eventual classic, conventional”, a conchis Andi Drăguș, medic stomatolog.