La cât timp după un cancer de sân poți face un copil?
Cancerul de sân poate afecta și femeile tinere sub vârsta de 40 de ani. Se pune atunci întrebarea dacă este încă posibil să rămâneți însărcinată după un astfel de cancer.
Articol de Simona Lazăr, 23 Septembrie 2024, 19:02
Răspunsul este da, dar decizia se ia de la caz la caz. În plus, există o limită de timp care trebuie respectată, corespunzătoare perioadei de risc de recidivă.
Cancerul de sân: și femeile tinere
Cancerul de sân la femeile tinere nu este atât de rar. Se estimează că, din cele 42 000 de cazuri noi de cancer de sân depistate în fiecare an, 10% apar la femei sub 40 de ani.
Ce se întâmplă cu sarcina după ce cancerul mamar a fost tratat? În această situație particulară, sarcina nu este contraindicată. Cu toate acestea, ea trebuie să fie luată în considerare și planificată.
Momentul ideal pentru a rămâne însărcinată este pur și simplu după cel mai mare risc de recidivă. Sarcina nu ar trebui să apară în același timp cu o recidivă a cancerului de sân, ceea ce face tratamentul mai dificil și mai incert.
După cancerul de sân, trebuie observată o perioadă de 2 până la 5 ani
În 50-75% din cazuri, metastazele apar în primii doi ani de la recuperarea după cancerul mamar, iar în 65-85% în primii trei ani. Dar, în toate cazurile, înainte de 5 ani.
Perioada în care riscul de recidivă este cel mai ridicat este, prin urmare, între 2 și 3 ani. Perioada rezonabilă de respectat înainte de a începe o sarcină ar fi, prin urmare, de 2 până la 3 ani pentru femeile care au avut cancer mamar cu un prognostic bun și de 5 ani în cazul cancerului cu un prognostic slab.
Un control medical complet este esențial în prealabil, dar ulterior monitorizarea sarcinii este identică cu cea pentru celelalte femei.
Tamoxifenhe®, un medicament prescris în mod tradițional pentru a preveni recidiva, este contraindicat în sarcină. Acesta este motivul pentru care acest tratament necesită contracepție pentru femeile aflate în afara menopauzei tratate cu Tamoxifen®.
Din nou, nu există contraindicații pentru alăptare. Alăptarea nu crește riscul unui al doilea cancer mamar și este chiar recomandată atunci când este posibil atât pentru mamă, cât și pentru copil.