Lumina albastră a cărților electronice te împiedică să dormi
Potrivit cercetătorilor americani din Boston, cărțile electronice (tablete sau e-readers) întârzie adormirea și, prin urmare, ar trebui descurajate seara înainte de a adormi.Cu alte cuvinte, cartea de hârtie „adevărată” nu ar trebui să dispară încă, de la mai puțin patul.
23 Mai 2022, 14:29
În timpul acestui studiu, o duzină de voluntari au acceptat să citească timp de 4 ore în fiecare seară înainte de a merge la culcare fie pe hârtie (cartea clasică), fie pe suport electronic (e-book), timp de 5 zile la rând. Adormirea, durata și calitatea somnului lor au fost analizate în paralel timp de două săptămâni. Verdict: Cititorii de cărți electronice au adormit mai târziu, aproximativ o oră mai târziu, au avut nopți mai scurte de somn și s-au simțit mai puțin alerti a doua zi. De asemenea, trebuie remarcat faptul că pentru o durată egală de somn, cititorii de cărți electronice s-au declarat mai obosiți decât ceilalți.
Aceste descoperiri confirmă că lumina albastră emisă de ecrane perturbă într-adevăr secreția noastră de melatonină (hormonul care ne reglează ritmul somn/veghe) și, prin urmare, ceasul nostru biologic.
Nimic nu e mai nimerit ca o carte „adevărată” bună, ca să adormi”
Prin urmare, este recomandabil să favorizați cărțile de hârtie seara înainte de a adormi, în detrimentul versiunii lor pentru ecran. Această recomandare este și mai relevantă la copiii și adolescenții, a căror durată de somn este deja în scădere și pentru care ecranele sunt o parte integrantă a stilului lor de viață.
În concluzie, instrucțiunile care vizează limitarea timpului petrecut în fața ecranelor sunt mai mult decât de actualitate și nu ar trebui să privească doar cărțile electronice. Ecranele computerelor și ale smartphone-urilor emit, de asemenea, lumină albastră care ne afectează ritmul somn/trezire. De evitat seara sau de reglementat în funcție de durate și ore specifice!