Mâncăm din ce în ce mai puțin la masă... De ce preferăm canapeaua?
Mesele nu mai sunt populare la ora mesei. Un sondaj, realizat de un brand inteligent de cuptor cu microunde în rândul a 1.000 de americani adulți, arată că din ce în ce mai mulți dintre noi îl abandonăm pentru a ne așeza în sfârșit cu farfuriile pe canapea sau în pat.
28 Octombrie 2022, 01:30
Tradițiile se pierd. Să mănânci ca o familie așezată în jurul unei mese devine din ce în ce mai rar. Potrivit unui sondaj, doar 48% dintre americani mănâncă la masă, comparativ cu 72% care făceau în copilărie. Dacă sufrageria și-a pierdut atractivitatea, este pentru că mai mulți oameni par să preferă acum canapeaua... sau chiar patul.
Într-adevăr, canapeaua este pe cale să devină „locul de mâncare” al casei. Numărul persoanelor care iau masa pe canapea s-a triplat în câțiva ani. A crescut de la 12% în copilărie la 30% la vârsta adultă. În plus, 17% dintre participanți au spus că au gustat în pat, comparativ cu 6% anterior.
Cu toate acestea, dacă oamenii își părăsesc masa, nu au renunțat la arta gătitului. 20% dintre respondenți își fierb mesele în fiecare zi și 50% fac acest lucru de mai mult de 4 ori pe săptămână. Mai mult, a fi cordon bleu este o calitate apreciată. Mai mult de 8 din 10 bărbați și aproape 9 din 10 femei îl consideră atractiv.
În plus, bucătăria devine digitală. În timp ce 63% dintre respondenți au învățat să gătească cu un membru al familiei, 40% își obțin acum rețetele de pe internet sau rețelele de socializare. 20% le cer rudelor „sfaturi” și 13% găsesc inspirație în cărțile de bucate.
Ca să mâncăm mai bine... să mâncăm împreună
Este important să mâncați împreună în condiții bune. Adunarea în jurul unei mese promovează echilibrul familial și personal. Într-adevăr, nutriționistul Marie Marquis a declarat pentru e-santé că copiii care mănâncă cu familia beneficiază de un sprijin emoțional mai bun al părinților „Aceasta înseamnă mai puțină anxietate, mai puțină depresie, mai puțin abandon școlar, mai puțină dependență de droguri”, a adăugat ea.
Acest timp petrecut împreună îi ajută și pe copii să învețe să mănânce o dietă echilibrată. Stând la o masă alături de cei dragi, ei descoperă mai ușor obiceiurile bune pentru a-și urma și structura dieta.
Mâncarea sănătoasă în primul rând
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să consumați „cel puțin 400 de grame, sau cinci porții, de fructe și legume pe zi”. Printre altele, acest lucru reduce riscul de a dezvolta boli netransmisibile precum diabetul, bolile de inima, accidentele cerebrovasculare (ACV) și cancerul. De asemenea, este recomandabil să reduceți aportul total de grăsimi la mai puțin de 30% din aportul de energie. Pentru zahăr, nu depășiți 10%.
În ceea ce privește sare, „Majoritatea oamenilor au aporturi excesive de sodiu din cauza consumului de sare (în medie 9 g până la 12 g de sare pe zi) și aporturilor insuficiente de potasiu (mai puțin de 3,5 g). Acest lucru contribuie la creșterea tensiunii arteriale care, la rândul său, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.