Mâncărime sau prurit - 10% dintre ele necesită tratament
O treime dintre francezi au avut mâncărime în ultimele șapte zile. Aceste rezultate surprinzătoare provin de la singurul centru de cercetare francez dedicat în întregime „pruritului”, denumirea medicală pentru mâncărime.
06 Septembrie 2022, 07:19
Subiectul vi se pare banal? Cu toate acestea, ați greși să luați ușor mâncărimea.
10% din mâncărime necesită tratament
Prin prurit sau mâncărime înțelegem o senzație neplăcută care te face să vrei să te zgârie. Unul dintre rarele sondaje efectuate în Franța* ilustrează frecvența ridicată a pruritului: aproape 30% dintre oameni spun că au suferit de prurit în ultimele șapte zile și au localizat oriunde pe corp. Aproape 9% au avut mâncărimi considerate severe. Cu toate acestea, impactul mâncării asupra calității vieții este departe de a fi neglijabil. De exemplu, persoanele cu dermatită atopică (eczemă) pot petrece până la două ore pe zi scarpinându-se.
Pr Laurent Misery, director al laboratorului de neurobiologie a pielii (Universitatea din Brest) și al departamentului de dermatologie CHU Brest și coautor al studiului: „Mâncărimea poate fi la fel de intensă și insuportabilă ca durerea. Cu toate acestea, la fel de frecventă, rămâne greșit înțeleasă și neglijată, deoarece este considerată în mod greșit mai puțin gravă decât durerea de către îngrijitori și pacienți deopotrivă. Aceștia din urmă trăiesc și ei într-un context de vinovăție pentru că aud mereu „nu te zgarie”. Este, de asemenea, un adevărat cerc vicios: cu cât mai multă mâncărime, cu atât va fi mai mare. Este necesar să se consulte de îndată ce pruritul devine deranjant zilnic, uneori chiar fără a aștepta foarte mult și când există un impact general: nervozitate, tulburări de somn și chiar depresie cauzată de prurit intens sau care persistă pe durata. Orice mâncărime care are un impact fizic și psihologic puternic trebuie luată în serios. Există neapărat o cauză la originea pruritului, care trebuie elucidată și tratată.