Medicamentele și soarele nu fac întotdeauna casă bună
Anxiolitice, antibiotice, antidiabetice... Unele medicamente sunt incompatibile cu soarele și pot provoca coșuri, mâncărimi sau chiar probleme de pigmentare. Dacă urmați un tratament, citiți cu atenție instrucțiunile pentru a afla dacă trebuie să evitați expunerea la soare. Dacă plănuiți o vacanță, discutați în prealabil cu medicul dumneavoastră pentru a evita riscul de fotosensibilizare!
Articol de Simona Lazăr, 09 Iunie 2024, 16:25
Fotosensibilizarea, o interacțiune toxică între soare și medicamente
Unele medicamente conțin molecule care reacționează la razele UV, ceea ce înseamnă că structura lor se modifică atunci când sunt expuse la soare și devin alergene sau chiar toxice. Această transformare a medicamentelor poate duce la fotosensibilizare.
Cum se manifestă fotosensibilizarea?
Reacție imediată (fototoxicitate): roșeață, bășici etc.
Părțile corpului care au fost expuse la soare (adesea fața, gâtul și decolteul, dar și brațele, picioarele, picioarele etc.) dezvoltă roșeață și apoi vezicule, mici coșuri pline cu lichid, care la început arată ca o simplă arsură solară. După o astfel de reacție inițială, expunerea ulterioară poate declanșa o reacție întârziată sau fotoalergie.
Reacție întârziată (fotoalergie): coșuri, mâncărimi, anomalii de pigmentare etc.
La aproximativ 48 de ore după expunerea la razele UV, roșeața și veziculele sunt însoțite de mâncărimi intense de tip urticarie sau eczemă. De asemenea, pot apărea anomalii de pigmentare, cu o culoare maronie sau albăstruie. Rețineți că, dacă ați urmat același tratament vara trecută și nu ați suferit nicio reacție neplăcută, acest lucru nu înseamnă că sunteți în siguranță anul acesta. De fapt, mai multe expuneri sau perioade de expunere preced adesea o reacție alergică de fotosensibilizare. Atenție, aceleași reacții pot apărea și în urma unor ședințe de UV artificial la solar!
Care sunt medicamentele fotosensibilizante?
Sunt multe, inclusiv anxiolitice, antibiotice, antidepresive, antidiabetice, medicamente împotriva acneei, antifungice, diuretice etc. Pentru a afla dacă medicamentele pe care le luați sunt fotosensibilizante și contraindicate la soare, trebuie să citiți prospectele acestora sau, și mai simplu, să căutați pictograma unui soare pe cutie.
Ce trebuie să faceți dacă aveți o reacție de fotosensibilizare?
Opriți imediat orice expunere la soare. În funcție de gravitatea reacției, farmacistul sau medicul vă va sugera să aplicați o cremă sau un gel pentru a calma mâncărimea și pentru a trata bășicile.
Evitați soarele
Ca măsură preventivă, este bine să evitați și expunerea la soare. În caz contrar, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să existe o medicație alternativă la tratamentul dumneavoastră care nu contraindică expunerea la soare. Medicul vă poate recomanda, de asemenea, întreruperea tratamentului pentru o anumită perioadă (cât timp sunteți expus la soare). Dar nu faceți niciodată acest lucru fără permisiunea medicului dumneavoastră!
Și parfumurile
Medicamentele nu sunt singurele care pot provoca fotosensibilitate: unele parfumuri și alte produse cosmetice pe bază de alcool, precum și anumite plante și fructe (iarbă, pătrunjel, citrice, smochine etc.). Cel mai tipic caz este cel al unei persoane care tocmai a făcut suc de lămâie, își atinge brațul și apoi prezintă semne după ce a stat la soare. În practică, spălați-vă întotdeauna bine pe mâini după ce mâncați sau gătiți.
Medicamentelor nu le place căldura
Nu tuturor medicamentelor le place căldura. Nu uitați să le protejați de temperaturile extreme! Și în acest caz, consultați prospectul pentru a afla la ce temperatură trebuie păstrate medicamentele dumneavoastră. Dacă este necesar, puneți-le în frigider, într-un dulap răcoros sau chiar într-o cutie izolată. Și, în orice caz, protejați-le întotdeauna de lumină și de razele soarelui. Dacă plecați într-o călătorie, procedați la fel și nu uitați că temperatura poate crește brusc în portbagajul unei mașini sau, dimpotrivă, poate coborî mult sub zero în cala unui avion. Așadar, luați măsuri de precauție! Și pentru a fi în siguranță, luați cu dvs. rețeta medicală.
În cele din urmă, pe vreme foarte caldă, în special dacă luați medicamente, nu uitați să beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a limita riscul de deshidratare.