Meniscurile - ce trebuie să știi
Meniscurile sunt mici discuri cartilaginoase situate în articulația genunchiului, intercalate între femur în partea superioară și tibie în partea inferioară, care facilitează mișcarea unei suprafețe articulare în raport cu cealaltă.
Articol de Simona Lazăr, 08 Martie 2024, 11:05
Meniscurile: aspecte generale
Meniscurile joacă un rol de stabilizare și de amortizare.
Traumatismele la nivelul genunchiului le pot deteriora. Rezultatul este afectarea mobilității genunchiului, ceea ce poate necesita un tratament chirurgical. Fiecare genunchi are un menisc intern și unul extern.
Leziuni traumatice ale meniscului
Meniscurile pot fi deteriorate în principal prin traumatisme indirecte: ridicarea dintr-o poziție ghemuită sau răsucirea genunchiului cu piciorul blocat, sau aterizarea unui salt de rotație.
În cazul unui mecanism de răsucire, medicul va căuta o instabilitate a genunchiului (a se vedea capitolul privind ligamentele încrucișate), din cauza frecvenței rupturilor asociate ale ligamentului încrucișat anterior.
Simptomul cel mai caracteristic (dar nu cel mai frecvent) al afectării meniscale este blocajul genunchiului. Nu mai este posibilă extensia genunchiului, deși flexia rămâne posibilă. Există durere asociată. Blocajul este produs de un fragment de menisc care s-a desprins pe aproape toată lungimea sa (acest lucru este cunoscut sub numele de "mâner de găleată"). Acest blocaj nu este întotdeauna permanent.
Uneori nu există niciun blocaj, iar leziunea meniscală provoacă doar dureri de intensitate și durată variabile, uneori cu efuzii articulare.