Metode contracepționale permise femeilor cu risc cardiovascular?
Riscul crescut de accidente prin tromboză venoasă sub pastilele de generația a 3-a și a 4-a a provocat agitație și a semănat panică, de unde și o evoluție către alte mijloace contraceptive, în special către pilulele de generația 1 și a 2-a. Dar cum rămâne cu femeile cu risc cardiovascular?
Articol de Simona Lazăr, 25 Iulie 2023, 20:32
Ce contraceptive sunt cele mai bune pentru ei și sigure?
9 până la 12 femei din 10.000 vor avea un accident tromboembolic venos la pilula de generația a 3-a/4-a, comparativ cu 5 până la 7 femei din 10.000 la pilula de generația 1/2-a și față de 2 din 10.000 pentru femeile care nu iau pilula.
Cu alte cuvinte, riscurile sunt scăzute cu toate pastilele și există puține diferențe între pastile.
Femeile trebuie informate cu privire la riscul de tromboză arterială sau venoasă, în special atunci când prescriu contracepție hormonală estrogen-progestativ (hormoni combinați de estrogen și progestativ).
De asemenea, trebuie să cunoască ceilalți factori care cresc acest risc (vârstă, fumat, călătorii lungi, mai ales cu avionul) și semnele de avertizare care ar trebui să-i determine să consulte rapid un medic: edem, durere inexplicabilă la nivelul membrului inferior, inghinal sau spate. , oboseală bruscă inexplicabilă, dispnee, dureri în piept, debut sau agravare a durerilor de cap, distorsiuni ale gurii, hemipareză etc.
Din partea medicului, acesta trebuie să reevalueze riscurile de fiecare dată când îi reînnoiește prescripția de contracepție.
Trebuie instituită o urmărire clinică pentru monitorizarea toleranței la tratamentul contraceptiv prescris, în special în perioadele în care riscul de tromboză este cel mai mare:
În primul an de tratament.
La reluarea după oprirea tratamentului.
În cazul schimbării contraceptivelor orale pentru o altă generație.
Identificați femeile cu risc cardiovascular
Desigur, medicul trebuie să identifice femeile care prezintă risc cardiovascular înainte de a prescrie contracepție, deoarece tocmai din acest profil de risc poate alege cea mai potrivită metodă.
Cine sunt femeile cu risc cardiovascular?
Femei cu antecedente personale:
accidente tromboembolice venoase (tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară) sau accidente arteriale, coronariene, cerebrovasculare, factori genetici de risc pentru tromboză;
hipertensiune arterială, diabet, dislipidemie (anomalii ale lipidelor din sânge), anomalii trombofile (ereditare sau nu), boli varicoase;
boală care crește riscul trombotic (lupus, boli inflamatorii - IBD, sindrom mieloproliferativ -, cancer etc.).
Femei cu antecedente familiale de gradul I (părinți, frați sau copii):
accidente tromboembolice venoase, care apar în special înainte de vârsta de 50-60 de ani;
accidente tromboembolice arteriale, hipertensiune arterială, diabet, dislipidemie.
Femei care suferă de dureri de cap sau migrene cu sau fără aură.
Fumatorii.
În cele din urmă, vârsta este unul dintre factorii de risc.
Pentru a ajuta medicii să-și îndrume pacienții către cea mai potrivită metodă contraceptivă pe baza istoricului, patologiilor, factorilor de risc cardiovascular și preferințelor lor, Haute Autorité de Santé (HAS) a publicat în iulie 2013 o „fișă de memorii” pe baza criteriilor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății s-a adaptat contextului francez. Acest instrument face posibilă vizualizarea pe patologie și pe factor de risc, a nivelurilor de eligibilitate a diferitelor mijloace contraceptive:
metoda utilizabila fara nicio restrictie,
utilizabil în general, dar cu o monitorizare mai atentă,
în general, nu este recomandat, cu excepția cazului în care nu este disponibilă nicio altă metodă sau acceptabilă, care să fie pusă în aplicare o urmărire riguroasă,
metoda nu trebuie utilizata deoarece este susceptibila de a expune la un risc major pentru sanatate.
Contracepția și riscul cardiovascular: ce să rețineți?
De exemplu, o femeie care a suferit deja o tromboză venoasă sau o embolie pulmonară poate folosi un DIU de cupru fără nicio restricție.
Pe de altă parte, metodele progestative (DIU hormonal, pilulă sau implant) necesită o monitorizare mai atentă, iar metodele estrogen-progestative (pilulă, plasture, inel intravaginal) nu trebuie utilizate. Același lucru este valabil și în cazul antecedentelor de boală cerebrovasculară sau hipertensiune arterială severă.
În practică, trebuie menționat că metodele estrogen-progestative sunt adesea contraindicate, dar nu exclusiv, totul depinde de factorii de risc și de patologiile cardiovasculare.
Pe de altă parte, dispozitivul intrauterin din cupru sau DIU non-hormonal este încă utilizabil...
Bineînțeles că metodele naturale sunt utile și cu condiția de a ști să le exersezi bine și să folosești prezervative în perioadele de risc. Pentru a identifica corect momentul ovulației, există acum teste de încredere.