Motivele date de bărbați pentru a rămâne singuri
Cum își explică un bărbat singur celibatul? Încrederea în sine, timiditatea, aspectul... Iată care sunt motivele cel mai des invocate de cei singuri pentru a-și justifica situația.
07 Octombrie 2022, 05:40
De ce încă nu a găsit un pantof care să se potrivească? Menealos Apostolou, profesor de psihologie evoluționistă la Universitatea din Nicosia (Republica Cipru) s-a arătat interesat de explicațiile date de bărbați atunci când sunt chestionați despre celibatul lor. Cercetătorul publică un studiu pe acest subiect în revista Evolutionary Psychological Science pe 8 august 2018.
Aspectul, încrederea în sine și disponibilitatea de a fi lăsat în pace
Pentru a-și desfășura cercetarea, profesorul Apostolou a analizat răspunsurile la o discuție Reddit, un site web comunitar, inițiat acum aproximativ un an și intitulat „De ce sunteți singuri?” Dintre cele 20.207 de răspunsuri publicate în această discuție, profesorul Apostolou a izolat 6.794 care au răspuns eficient și pertinent la întrebarea pusă. Apoi le-a clasificat în 43 de categorii și a estimat frecvența relativă a fiecăreia dintre aceste categorii.
Motivele pentru a fi singur citate cel mai frecvent de utilizatorii Reddit sunt, prin urmare, următoarele:
O apariție mediocră, cu răspunsuri de genul „Sunt urât ca naiba, am fost blestemat de o genetică îngrozitoare”.
Încredere în sine scăzută: „Pentru că am probleme majore de stima de sine, cred că nu valoresc”.
Efort insuficient: „Nu am căutat niciodată în mod activ o relație. Întotdeauna am crezut că relațiile pur și simplu vin și pleacă.”
O dorință puternică de a nu fi implicat într-o relație romantică: „Nu vreau să fiu într-o relație” sau „Îmi place libertatea și intimitatea mea”.
Abilități slabe de întâlnire: „Sunt perfect capabil să vorbesc cu oameni de care nu sunt interesat, dar dacă mă îndrăgostesc de tine, probabil că voi fi foarte inconfortabil”. sau „IQ-ul meu scade la 40 de fiecare dată când vorbesc cu femei”.
O mare introversie: „Sunt puține femei încoace și înapoi între dormitorul meu și bucătărie”.
O despărțire recentă: „Iubita mea tocmai m-a părăsit”.
Experiențe proaste din trecut: „Ultima mea relație s-a încheiat atât de rău încât nu vreau să mai fiu niciodată într-o relație”.
Alte priorități: „Sunt concentrat pe construirea carierei mele, așa că nu am luxul de a dedica suficient timp unei relații romantice chiar acum”.
Timiditate: "Timid. Cam atât."
Printre celelalte motive menționate, cercetătorul a mai remarcat supraponderalitatea, indisponibilitatea femeilor, prea pretențios, depresia, anxietatea sau tulburările de sănătate mintală, problemele sexuale, teama de a fi într-o relație sau faptul de a fi obsedat de o femeie cu care iubirea este imposibilă.
O evoluție a relațiilor romantice
„Rezultatele noastre sugerează că o mare parte a persoanelor singure sunt neintenționate singure; adică își doresc un partener, dar nu reușesc să-l obțină”, scrie profesorul Apostolou în studiul său. O problemă modernă, care poate fi explicată prin argumente evolutive conform cercetătorului: aptitudinile sociale ale acestor persoane singure nu corespund calităților necesare astăzi pentru a face o impresie bună, acum că femeile și bărbații își aleg singuri partenerul.