Muzica îmbunătățește memoria
Memorarea muzicii este o activitate care necesită mai puține investiții decât încercarea de a memora în mod voluntar.
07 Octombrie 2022, 04:58
Cu alte cuvinte, vei învăța mai ușor versurile unui cântec decât poezia recitată. De fapt, persoanele cu boala Alzheimer pot păstra capacitatea de a învăța versuri noi ale cântecelor, în timp ce altfel își pierd memoria. Memoria muzicală pare să fie rezistentă la diferite boli ale creierului. Acesta este motivul pentru care se fac studii pentru a folosi această capacitate a muzicii de a stimula creierul și poate încetini evoluția anumitor disfuncții.
Astfel, muzica ar putea deveni un fel de instrument de medicină sau de reabilitare. Suntem încă în primele etape de înțelegere a modului în care creierul nostru funcționează în armonie cu muzica. Putem, așadar, să sperăm mult, mai ales că este o metodă care va avea, fără îndoială, foarte puține efecte nedorite.
Acest articol rezumă argumentele obținute până în prezent în favoarea utilizării învățării muzicale pentru ameliorarea deficitelor cognitive, în special în dislexia de dezvoltare. Dintre ipotezele explicative ale dislexiei rămâne predominantă cea a unei tulburări fonologice cu argumente din ce în ce mai convingătoare pentru o alterare a mecanismelor de acces la o reprezentare a fonemelor (care altfel ar fi intacte). Această lipsă de acces la informații intacte ar putea fi susținută de o lipsă de conectivitate între diferitele regiuni ale creierului. Învățarea muzicală, mai ales dacă implică antrenarea simultană a diferitelor canale senzoriale și a ieșirii motorii (cântat sau exersare instrumentală), s-a dovedit că facilitează integrarea între modalități și întărește procesarea în fiecare dintre modalități. La finalul acestui articol sunt prezentate rezultatele unui studiu preliminar al unui antrenament muzical de masaj de 3 zile realizat de grupul nostru la copii dislexici.