O boală infantilă paralizantă îngrijorează autoritățile din SUA
O boală paralizantă severă, similară cu poliomielita, care afectează în principal copiii, atinge în această toamnă un punct culminant în Statele Unite, de?i este încă extrem de rară.
12 Noiembrie 2018, 10:58
După situaţii asemănătoare, în 2014 si 2016, în aceeasi perioadă a anului, paralizia flască acută (PFA sau AFM, în engleză) a înregistrat câteva cazuri în august si septembrie, potrivit unui raport punct publicat pentru prima dată de către Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), autoritatea care monitorizează epidemiile si intervine pentru a le elimina.
Un copil cu PFA a murit anul trecut. Unii s-au vindecat rapid, în timp ce multi au rămas cu brate si picioare paralizate. Boala, împotriva căreia nu există un tratament specific, afectează sistemul nervos, în măduva spinării.
"Este un mister", a declarat Nancy Messonnier, directoarea centrului naţional pentru vaccinări şi boli respiratorii. În total, începând cu 2014, au fost confirmate 386 de cazuri, dintre care 90% sunt sub 18 ani.
Vârsta medie este de aproximativ patru ani. În acest an, au fost confirmate 62 de cazuri - un număr comparabil cu 2014 si 2016 -, dar sezonul nu s-a terminat si se studiază zeci de alte cazuri.
Originea bolii este enigmatică. Nu este vorba despre virusul poliomielitei, a confirmat CDC, care testează sistematic scaunul fiecărui pacient. PFA poate fi cauzată de un enterovirus sau de un rhinovirus, dar acesti virusi au fost găsiti doar la câtiva pacienti, ceea ce nu explică aparitia unui număr atât de mare de cazuri la sfârsitul verii.
De asemenea, geografia nu pare a fi un factor, deoarece cazurile confirmate sunt răspândite în 22 de state din cele 50 de state americane.
"Nu cunoaştem cine are cel mai mare risc de a dezvolta PFA sau motivele care pot provoca PFA. Nu înţelegem consecinţele pe termen lung ale PFA", a spus Nancy Messonnier. Dar aproximativ unul la un milion de oameni din Statele Unite este infectat în fiecare an, a spus ea.
"Părintii trebuie să stie că PFA este foarte rară, chiar si cu cresterea actuală a numărului de cazuri", a mai declarat Nancy Messonnier.
Sursa: rador