Omega-3 ar putea încetini debutul acestei boli fatale
Potrivit unui studiu publicat pe 20 octombrie 2023 în revista Chest, acizii grași omega-3 ar putea încetini apariția unei boli fatale. Vă spunem mai multe despre această descoperire.
Articol de Simona Lazăr, 31 Decembrie 2023, 08:34
Acizii grași omega-3 au numeroase beneficii pentru sănătate. Excelente pentru inimă, aceste grăsimi sănătoase ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Ei reduc: tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială, nivelul trigliceridelor din sânge (un lichid care, în exces, poate duce la boli de inimă) și mortalitatea la persoanele cu risc de boli cardiovasculare. Beneficiile omega-3 nu se limitează la sănătatea inimii: un studiu publicat în iunie 2022 în revista Nutrients a dezvăluit că acizii grași omega-3 ar putea contribui la prevenirea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Omega-3: ce alimente conțin cel mai mult?
Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru ca organismul să funcționeze corect. Alimentele care conțin cei mai mulți acizi grași omega-3 sunt plantele cultivate pe pământ, cum ar fi nucile, uleiul de rapiță, uleiul de soia, uleiul de in etc. Peștii grași, cum ar fi somonul, sardinele, tonul, macroul, heringul și hamsii conțin, de asemenea, cantități semnificative.
Omega-3: benefic pentru sănătatea organelor
Un studiu publicat recent în jurnalul Chest a dezvăluit că consumul de acizi grași omega-3 ar putea fi benefic și pentru sănătatea plămânilor. Mai exact, se crede că aceștia ar întârzia apariția unei boli pulmonare potențial fatale: fibroza pulmonară. "Cercetătorii au vrut să determine dacă acizii grași omega-3 ar putea juca un rol protector în boala pulmonară interstițială, un grup de boli pulmonare cronice care pot duce la fibroză pulmonară", se arată în comunicatul de presă publicat în urma studiului.
Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au analizat datele a peste 300 de persoane cu boli pulmonare interstițiale (care afectează țesutul de susținere al organului, în acest caz plămânul). În urma examinării, echipa de cercetători a constatat că un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 în plasma sanguină a fost asociat cu o capacitate mai bună de a schimba dioxidul de carbon și cu o supraviețuire mai lungă fără a fi nevoie de un transplant de plămâni.
"Nivelurile mai ridicate de acizi grași omega-3 au fost predictive pentru rezultate clinice mai bune în cazul fibrozei pulmonare", a declarat unul dintre cercetători, John Kim. "Aceste rezultate au fost consecvente indiferent dacă aveai antecedente de boli cardiovasculare, sugerând că acest lucru poate fi specific fibrozei pulmonare."
O descoperire interesantă care urmează să fie investigată în continuare
Cercetătorii au declarat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismul protector al acizilor grași omega-3: "Avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă există acizi grași omega-3 specifici care ar putea fi benefici și, dacă da, care sunt mecanismele care stau la baza acestora", a declarat John Kim. "Ca și în cazul altor boli cronice, sperăm să determinăm dacă intervențiile legate de nutriție pot avea un impact pozitiv asupra fibrozei pulmonare".
Ce este fibroza pulmonară?
Fibroza pulmonară se caracterizează prin rigidizarea și transformarea țesutului pulmonar în țesut fibros. Ca urmare, schimburile respiratorii sunt perturbate. Unele fibroze pulmonare rezultă din toxicitatea medicamentelor, în timp ce altele sunt asociate cu boli autoimune. Cu toate acestea, la unele persoane, nu este posibilă identificarea cauzei fibrozei. Aceasta este cunoscută sub numele de fibroză pulmonară idiopatică. Aceasta este o boală rară, în Franța fiind considerate între 5.000 și 6.000 de persoane afectate de fibroză idiopatică.