Onicomicoza sau ciuperca unghiilor - ce e de făcut?
Ciuperca unghiilor, numită și onicomicoză, afectează aproximativ una din 10 persoane și mai mulți bărbați decât femei. Unghia galbenă groasă, decojită, pete albe pe unghie sunt simptomele.
13 Februarie 2023, 15:40
Această boală a unghiilor afectează în principal degetul mare de la picior. Ce să faci în caz de micoză pe unghia de la picioare?
Ciuperca unghiilor de la picioare: simptome și cauze
Micoza degetului mare se datorează în principal ciupercilor dermatofite care proliferează în medii umede și calde. Cel mai adesea este consecința micozei picioarelor prost tratate, prinse în piscine, săli de sport sau saune, adică locuri publice și umede. Se caracterizează printr-o unghie care se îngroașă, se îngălbenește, se deformează.
Ce să faci în caz de durere la degetul mare din cauza ciupercii unghiilor?
Medicul ia o mostră pentru a determina dacă este într-adevăr o ciupercă a unghiilor. Eficacitatea tratamentelor propuse va depinde de rigoarea cu care oamenii le urmează. Tratamentele pot fi locale, atunci când micoza nu este răspândită, sub formă de lac sau cremă antifungică, care se va aplica pe unghia afectată de ciupercă timp de 9 până la 12 luni. Este important să nu întrerupeți tratamentul până când o unghie nouă nu a crescut. Tratamentul oral poate fi combinat sau înlocuit cu tratamentul local dacă micoza este deja foarte extinsă pe unghie.Urmând să se ia timp de 2 până la 6 luni. In fine, pentru a evita noi infectii fungice ale unghiei, precautiile sunt esentiale: trebuie sa ai o igiena impecabila, sa iti usuci bine picioarele dupa dus, sa ai unghiile scurte, sa porti ciorapi de bumbac si pantofi cu brant din cauciuc, piele, care limiteaza transpiratia.