Pancreatita acută: simptome și tratament
Pancreatita acută este o inflamație a pancreasului cu o varietate de cauze. Dar cum se manifestă pancreatita? Și, în caz de pancreatită, ce tratamente trebuie puse în aplicare pentru a restabili rapid digestia normală?
Articol de Simona Lazăr, 02 Septembrie 2024, 21:47
Cauzele pancreatitei acute
Pancreatita acută este o boală digestivă cu trei cauze majore cunoscute. Prima este alcoolismul. Persoanele care consumă prea mult alcool pe o perioadă îndelungată riscă să dezvolte pancreatită cronică, care este ea însăși adesea responsabilă de pancreatită acută. A doua cauză a pancreatitei acute sunt infecțiile virale, fie că este vorba despre hepatită, virusul Epstein-Barr sau chiar oreion. A treia cauză majoră a pancreatitei acute sunt calculii biliari, care blochează canalele prin care pancreasul își descarcă în mod normal enzimele în tractul digestiv.
A se vedea, de asemenea:
Care sunt cauzele pancreatitei?
Simptomele pancreatitei acute
Pancreatita acută este o inflamație a pancreasului care duce la dureri violente în epigastru (partea superioară a abdomenului, sub coaste și uneori ușor spre dreapta), care pot radia pe spate. Durerea este atât de intensă și de bruscă încât pacienții o descriu cel mai adesea ca pe o senzație de înjunghiere. Această inflamație este în general însoțită de febră, greață și vărsături. Există, de asemenea, constipație semnificativă, care poate duce rapid la o obstrucție intestinală. Durerea poate crește după masă și poate fi ameliorată dacă pacientul se întinde pe o parte, cu picioarele lipite de stomac. În unele cazuri, există simptome deosebit de îngrijorătoare, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, tahicardia și respirația gâfâită, care indică o stare de șoc și sunt un semn de gravitate.
Tratamentul pancreatitei acute
Cel mai important tratament pentru pancreatita acută este tratarea cauzei. Dacă pancreatita este cauzată de calculi biliari, primul lucru de făcut este îndepărtarea acestora prin endoscopie. Dacă cauza este un virus, se folosesc antivirale. Cu toate acestea, este de asemenea esențial să se intervină rapid pentru a ameliora durerea. Deoarece durerea este deosebit de intensă, cel mai adesea se folosesc analgezice puternice (antispastice sau chiar medicamente pe bază de morfină). În același timp, pentru a restabili o digestie normală, pancreasul trebuie lăsat să se odihnească, ceea ce înseamnă post și alimentație intravenoasă într-un departament de gastroenterologie sau chiar într-o unitate de terapie intensivă. Antibioticele sunt adesea administrate pentru a preveni riscul de infecție. Dacă pancreatita acută este rezultatul consumului excesiv de alcool, retragerea completă este esențială pentru a preveni cronicizarea acesteia. În plus, uneori este necesară reechilibrarea nivelului trigliceridelor din sânge, ceea ce necesită introducerea unei diete fără zahăr și alcool și prescrierea de medicamente antilipidice.