Persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă îşi pot agrava boala pe timp de caniculă
Persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă îşi pot agrava boala pe timp de caniculă. Afecţiunea este principala cauză de internare pentru cei cu vârste de peste 65 de ani, atrag atenţia medicii, care le recomandă să nu iasă pe stradă când se înregistrează temperaturi ridicate.
14 August 2024, 19:38
Insuficienţa cardiacă este o complicaţie frecventă şi subdiagnosticată mai ales la pacienţii care au şi alte boli, precum diabet şi hipertensiune arterială. Medicul cardiolog de la Spitalul Militar din Capitală, Alice Munteanu, atrage atenţia că 40% din pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă mor la 2 ani după prima criză a acestei boli şi spune cum ar fi bine să procedeze pacienţii cu boli cardiace pentru a nu se ajunge în această situaţie.
Alice Munteanu: „Dacă sunt diagnosticaţi cu boală de inimă, să se trateze corespunzător, să meargă la cardiolog periodic să-i revizuiască medicaţia; colesterolul să fie bine tratat, cu corectarea valorilor tensiunii arteriale, respectiv să facă sport, să scadă în greutate, să evite edentarismul, valorile glicemiei să fie controlate pentru că, aţi observat, în spatele infarctului miocardic sunt nişte factori de risc care nu sunt trataţi şi faci infarct. În spatele unei boli valvulare, te-ai născut cu ea, urmăreşte-o ca să o operezi la timp. Şi să facem un test de efort înainte de a începe cu regularitate să facem un cardio excesiv.”
În plus, pe perioada verii, pacientul care este hipertensiv trebuie să-şi monitorizeze cu atenţie tensiunea arterială şi să facă vizite mai dese cardiologului pentru ajustarea tratamentului, iar pacienţii cu boli grave de inimă nu au voie să se expună la temperaturi ridicate, deci este bine să stea în casă la orele prânzului./RADOR