Persoanele cu diabet, acești eroi de zi cu zi, atât de greșit înțeleși!
Diabetul face parte din viețile noastre occidentale. Viața de zi cu zi ia o turnură mai complexă atunci când trebuie să-ți tratezi diabetul și devine și mai complicată când ești femeie. Institutul Interactiv Harris și laboratorul Roche Diabetes Care France au realizat un sondaj privind percepția diabetului* în rândul populației franceze, intitulat: „Diabetul: o boală atât de cunoscută și totuși atât de puțin înțeleasă”.
28 Octombrie 2022, 02:00
Diabetul, atât de familiar și totuși atât de greșit înțeles
Segmentată în două patologii distincte - diabetul de tip 1 (o boală autoimună care distruge celulele pancreatice pe termen lung) și diabetul de tip 2 (boală progresivă de origine genetică sau rezultată din alimentație necorespunzătoare, sedentarism sau supraponderalitate)-, boala afectează un total de 3 milioane de francezi (adică 5% din populația declarată), marea majoritate dintre care au diabet de tip 2 (adică 92% dintre pacienți).
Această boală „atât de cunoscută și totuși atât de puțin înțeleasă” pune la îndoială populația în ansamblu: cu toții avem o persoană dragă afectată de diabet. Percepția diabetului și impactul acestuia asupra vieții de zi cu zi variază în funcție de dacă cineva suferă sau nu de boală: 90% dintre francezi cred că persoanele cu diabet au o experiență proastă a situației lor, în timp ce doar 50% dintre pacienții cu diabet fac la fel. .găsind, rupt de practicarea unor tratamente pe care ajung să le asimileze în planificarea lor zilnică.
81% dintre respondenții care nu sunt bolnavi la sondaj știu că există două tipuri de diabet, dar 56% dintre ei habar nu au ce îi diferențiază... Dr Françoise Lorenzini, medic diabetolog: „În ceea ce privește diabetul de tip 1, o boală autoimună al cărei debut este încă de explicat, s-ar putea să o putem preveni în doar câțiva ani. În ceea ce privește diabetul de tip 2, acesta este în primul rând o boală genetică. Alimentația proastă și un stil de viață sedentar nu fac decât să agraveze predispozițiile genetice și să grăbească debutul. »
Nici observarea semnalelor care anunță boala nu este un criteriu: dacă diabetul de tip 1 este identificat prin simptome specifice precum sete intensă, urină abundentă, scădere rapidă în greutate, nu există niciunul pentru diabetul de tip 2 care să poată fi detectat doar prin analizarea nivelul de zahăr (glicemie) din sângele unei persoane și care apoi se constată a fi mai mare sau egal cu o concentrație de 1,82 g/litru.
În fine, nici nu este ușor să știi cine este diabetic în jurul tău, mai ales în mediul tău profesional, pentru că discriminarea la locul de muncă și pentru anumite școli încă există, împingând mulți pacienți în secret.
Femeile cu diabet: eroine discrete
Diabetul este mai complicat de gestionat atunci când ești femeie. 59% dintre pacienții cu diabet 1 consideră că diabetul este o piedică în sfera lor personală, iar 32% dintre pacienții de tip 2 fac aceeași observație.
La întrebarea despre impactul diabetului zaharat asupra vieții tale personale atunci când ești femeie, 59% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 1 răspund afirmativ, iar 32% dintre cei cu diabet zaharat de tip 2. Gladys Gubranski, asistentă de educație terapeutică pentru femeile diabetice: „Pe lângă dificultatea tratamentului, mai ales când există injecții cu insulină de mai multe ori pe zi, femeile își adaugă această faimoasă „povara mintală”. Acest lucru adaugă o complexitate vieții de zi cu zi pe care, în plus, femeile evită să o arate copiilor. Ei iau mult pe ei înșiși, astfel încât diabetul să nu invadeze viața de familie.”
Delphine Arduini, pacientă de tip 1, mare sportivă și mare călătoare care reușește să-și trăiască pasiunile, spune: „Pentru pacienții de tip 1 ai nevoie de multe ori de 4 injecții de insulină pe zi, la care trebuie să adaugi analize de sânge. glicemia la îndemâna degetelor… Trebuie să punem la îndoială constant cantitatea și natura carbohidraților absorbiți, tipul de activitate fizică planificată pentru o zi, să fim atenți la variațiile hormonale... fără a uita eventualele bug-uri ale tehnologiei noastre medicale! Glicemia este mâna noastră de salvare! »
Și odată cu variațiile legate de viața unei femei, atunci când apare pubertatea, sarcina sau menopauza, și acolo, vigilența este tot timpul. Dr Lorenzini: „A susține o persoană bolnavă cronic înseamnă a sprijini o persoană pe tot parcursul vieții; la pubertate, la 25, la 30, când aștepți un copil, în timpul menopauzei, apoi când îmbătrânești... Și din moment ce diabetul este o boală progresivă, trebuie să fii tot timpul alături. … Când o mamă diabetică alăptează, nicio problemă pentru diabetul 1, tratamentul cu insulină rămâne același; dar dacă este o pacientă de tip 2 care ia doar medicamente, trebuie să treacă imperativ la insulină în timpul alăptării și să oprească medicația...”
În cele din urmă, o tânără care își descoperă diabetul de tip 1 la vârsta adolescenței, va experimenta un adevărat cutremur în viața ei într-un moment deosebit de delicat la nivel psihologic. Sfat pentru părinți: asigurați-vă că adolescenta nu-și întrerupe niciodată injecțiile cu insulină... Pentru că diabetul este o boală care se agravează rapid și foarte mult de îndată ce nu mai este tratată.
Lasă-l pe Delphine să aibă ultimul cuvânt: „Este foarte important să trăiești cu diabetul tău într-un grup pentru a-l susține bine. Există asociații – precum cea pe care am creat-o în 2008: https://worlddiabetestour.org/, un site dedicat provocărilor sportive, călătoriilor și sejururilor pentru diabetici de tip 1 – care reunesc zilnic oameni care au aceleași constrângeri ca și ei. Schimbă totul pentru a fi înțeles și susținut! »