Persoanelor care au primit o doză de AstraZeneca li se poate administra un alt ser
Persoanele cărora li s-a administrat cel puţin o doză din vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca li se poate completa schema de imunizare cu un alt tip de ser, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie.
14 Septembrie 2021, 13:01
Potrivit şefului Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, sunt persoane care au făcut prima doză cu un anumit tip de vaccin anti-COVID şi care, din varii motive, cel mai frecvent, medicale, au amânat decizia de a efectua cea de-a doua doză, fie de teama reacţiilor adverse, fie s-au infectat între timp şi nu au mai dorit să se imunizeze.
Această vaccinare nu se poate face la cerere, ci doar după consultarea medicului de familie sau a medicului specialist de boli infecţioase sau de altă specialitate. 'Când sunt anumite contraindicaţii, ca să spun, la limită, de pildă o reacţie alergică, care nu îndeplineşte criteriile de şoc anafilactic, dar pacientul, dacă are şi alţi factori de risc, medicul poate să decidă, evident, în beneficiul persoanei respective, să recomande un alt tip de vaccin', a completat şeful CNCAV.
El a adăugat că s-a stabilit această recomandare medicală în ideea de a mai pune încă 'un filtru' în care persoana care a amânat cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID să discute cu medicul de familie despre beneficiile vaccinării, despre riscuri, despre importanţă.
Preşedintele CNCAV a mai spus că, potrivit 'datelor ştiinţifice din viaţa reală', nu s-au identificat riscuri de teratogenitate - de toxicitate asupra fătului şi asupra nou-născutului sau sugarului prin alăptare în cazul vaccinării anti-COVID femeii gravide, respectiv a mamelor care alăptează, informeaza Agerpres.
Foto: pixabay