Pesticidele cresc riscul de autism
Potrivit unui nou studiu, copiii care sunt expuși la pesticide obișnuite în pântecele mamei lor sau în timpul primului lor an sunt mai susceptibili de a dezvolta autism.
Articol de Simona Lazăr, 18 Mai 2023, 07:44
Cercetarea a fost efectuată într-o regiune cultivatoare de cereale.
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din California, Los Angeles, a investigat legătura dintre expunerea la pesticide și dezvoltarea autismului. Rezultatele studiului au fost transmise de jurnalul WebMD pe 21 martie 2019. Acesta nu este primul sondaj care analizează subiectul și, în special, care trage alarma cu privire la pericolele pe care pesticidele le-ar putea avea asupra dezvoltării creierului.
Riscul de autism a crescut cu 10 până la 16%
Cercetătorii studiului au urmărit expunerea la 11 pesticide comune într-o regiune agricolă și cultivatoare de cereale din California, unde aproape 3.000 de copii s-au născut cu autism între 1998 și 2010. Aceștia au fost comparați cu peste 35.000 de rezidenți din California. .
Descoperirile, publicate în British Medical Journal, sunt următoarele: Femeile care locuiau la 2.000 de metri dintr-o zonă puternic pulverizată cu pesticide în timpul sarcinii aveau cu 10% până la 16% mai multe șanse de a avea copii cu autism. Expunerea la pesticide în primul an de viață a crescut riscul cu până la 50%.
Cu toate acestea, Amanda Bakin, profesor asistent în divizia de psihiatrie pentru copii și adolescenți de la Universitatea din Utah subliniază limitările acestui studiu. Ea a explicat că cercetătorii și-au limitat analiza la expunerea la aerul exterior, nu la aerul din interiorul caselor. „Deci nu putem generaliza neapărat concluziile pentru a le aplica altor setări sau medii”, a spus ea pentru WebMD. De asemenea, dezvăluie o a doua limitare: "Expunerea singură la pesticide nu poate explica totul. Sunt în mod clar în joc și alți factori care îi fac pe unii copii mai vulnerabili decât pe alții la această expunere", a precizat Amanda Bakyan. „Și în acest moment, nu știm ce este”.
„Dar mai larg, întrebarea este cum putem reduce impactul acestei expuneri”, spune Amanda Bakin. „Cum folosim aceste substanțe chimice în așa fel încât să nu aibă efecte atât de severe? Mai este mult de lucru pentru a găsi o soluție”.