Poluarea și dieta, responsabile pentru creșterea cazurilor de dermatită atopică
Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin inflamație, prurit intens (mâncărime), roșeață și uscăciune. Este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice, afectând atât copii, cât și adulți. Deși cauza exactă a dermatitei atopice nu este pe deplin înțeleasă, se crede că rezultă dintr-o combinație de factori genetici și de mediu.
11 Septembrie 2024, 16:21
Numărul pacienţilor cu dermatită atopică este în creştere, din cauza poluării excesive şi a alimentaţiei tot mai conservate, iar prevalenţa acestei maladii în România este de aproape 10%, potrivit unui studiu al Societăţii Române de Dermatologie, a atras atenţia preşedintele acestui for profesional, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.
El a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cu prilejul Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice, că un factor genetic există la cei mai mulţi dintre pacienţii cu această maladie şi că un rol important îl joacă componentele din mediul înconjurător.
'Poluarea excesivă face să crească numărul pacienţilor cu dermatită atopică, alimentaţia, care a devenit tot mai conservată (...), factorul infecţios este foarte important, stafilococul auriu fiind unul dintre elementele care sunt luate în discuţie (...). Aproape unul din zece români are tendinţa de a face dermatită atopică, copii au mai mult, cam 20%', a punctat Călin Giurcăneanu.
La rândul său, dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie, a semnalat că dermatita atopică este 'o afecţiune extrem de grea' pentru pacienţi, care ridică foarte multe probleme legate de sănătate şi integrare socială.
Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Dermatologie, transmis miercuri, dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prurit intens, erupţii cutanate roşii, uscate şi crăpate.