Probleme de sănătate semnalate de schimbarea aspectului limbii
Limba este considerată oglinda trupului și a sufletului tău. Poți afla direct de pe limba, care sunt afecțiunile de care este posibil sa suferi și astfel le poți preveni și trata prin prezentarea timpurie la medicul specialist.
16 Martie 2023, 12:26
Ce înseamnă aspectul normal și sănătos al limbii?
„O limba normala, la un pacient sănătos și cu o igiena bucala buna are aspect neted, rozaliu, fără crapaturi, fără amprente dentare pe margini, fără pete rosii și fără depozite albicioase pe suprafața.
* Pe limba poți vedea papilele gustative sub forma unor proeminente mici pe marginile laterale sau sub forma unor noduli mai mari dispusi în forma literei „V” la baza limbii. Papilele mici percep gustul dulce, acru și sarat, iar papilele mari percep gustul amar al alimentelor.
* Limba sănătoasă este asociata cu mirosul proaspăt al gurii și senzatii gustative normale. Respirația urât mirositoare și gustul modificat în gura (de obicei amar) sunt primele semne care atrag atenția pacientului asupra problemelor aparute pe limba și însoțesc întotdeauna aspectul albicios patologic al acesteia”, a declarat la Radio România Antena Satelor dr.Mihaela Măgureanu, medic primar somatolog.
Limba albă - cauze și boli asociate frecvent!
Depozitele albe de pe suprafața limbii pot avea mai multe cauze pe care vi le prezentam în ordinea frecventei cu care apar :
* igiena orala necorespunzatoare
* candidoza bucala ( infecția cu Candida Albicans)
* episoade de febra provocate de rinofaringita sau gripa
* fumatul sau consumul exagerat de alcool
* prezenta unor lucrări dentare metalice ( punti sau obturatii de amalgam)
* boli digestive ( acumularea de toxine prin excese alimentare, constipatie, diskinezie biliara)
* leucoplazii (forme incipiente de cancer oral)
* lichen plan idiopatic (de cauza necunoscuta)
* boli autoimune.
“Limba albă este oglinda tuturor acestor afectiuni. Cunoasterea semnelor și simptomelor fiecareia dintre ele ajuta pacientul să-și mentina o stare de sănătate normala, și sa previna boli grave cum ar fi cancerul oral.
Dacă limba albă este un simptom pe care-l observi în mod constant, chiar daca nu este asociata cu durere, modificari ale senzatilor gustative, crapaturi sau dificultati la înghițit, este necesar sa te prezinți cât mai devreme la medicul stomatolog pentru a diagnostica timpuriu orice posibila afectiune maligna”, a mai precizat dr. Mihaela Măgureanu, medic primar somatolog.
“Limba rosie este semnificativa pentru urmatoarele situatii clinice:
* lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic din organism
* deshidratarea severa
* boala Kawasaki, declansata de anumite virusuri sa bacterii la copii mici.
* eritroplazia – forma incipienta de cancer oral
* limba geografica – varianta anatomica normala, mostenita in familie. Petele rosii sunt perfect delimitate de margini albe asemenea unor continente. Localizarea lor este variabila in timp la acelasi pacient.
Limba rosie se trateaza in functie de cauza astfel:
* administrarea de vit. B 12 si acid folic, in special la gravide,
* aport corespunzator de lichide si apa,
* biopsia leziunii eritroplazice si tratamentul cancerului oral, eventual chirurgical.
* limba geografica, fiind constitutionala si normala d.p.v. anatomic, necesita numai o igiena riguroasa, deoarece relieful foarte accentuat si variabil predispune la aparitia de depozite mai abundente si candidoze si halitoza orala (miros neplacut al gurii), “ a mai spus dr.Mihaela Măgureanu, medic primar somatolog.
Corpul nostru ne transmite constant semne de alarma, iar aspectul limbii, forma si culoarea ei sunt doar unele dintre cele mai usor de observat.
Daca observati modificari ale aspectului limbii, programati-va de indata la medicul stomatolog, pentru un diagnostic complet si corect.
Foto: pixabay