Proteză de umăr: de la operație până la reabilitare, un tratament pe măsură
O proteză care să înlocuiască o articulație îmbătrânită sau deteriorată este obișnuită astăzi. Rezultatul este cel mai adesea recăpătarea mobilității și durerea care dispare. Dar care este operația de montare a unei proteze de umăr și care sunt consecințele?
23 Mai 2022, 13:41
De ce să înlocuiți umărul cu o proteză?
Cea mai frecventă cauză pentru montarea unei proteze de umăr este deteriorarea cartilajului. Cel mai adesea după vârstă, dar și sarcini excesive (cum ar fi anumite meserii, dar și practicarea unui sport intensiv) sau o boală precum artrita. Umerii răniți, unde tendoanele au fost rupte, văd, de asemenea, că cartilajul se deteriorează mai repede.
În cele din urmă, protezele de umăr sunt uneori plasate în cazul unei fracturi complicate a articulației, în special la pacienții în vârstă sau cei care suferă de osteoporoză. Prioritatea este atunci recuperarea mobilității și eliminarea durerii, în timp ce pentru pacienții tineri este important să se păstreze cât mai mult osul.
Proteză de umăr, mai multe soluții
Există mai multe tipuri de proteze. Proteza totală înlocuiește întreaga articulație, adică partea superioară rotunjită a osului brațului (capul humerusului), precum și glenoida, cavitatea scapulei în care se introduce humerusul. Dar dacă doar unul dintre aceste două elemente este deteriorat, doar acela va fi înlocuit folosind o proteză parțială. De câțiva ani se folosește și o așa-numită proteză inversă. Această procedură constă în îndepărtarea capului humerusului și înlocuirea acestuia cu o cavitate, în timp ce pe omoplat se va fixa o bucată rotunjită. Este o solutie foarte buna in anumite cazuri in care tendoanele sunt afectate, sau la pacientii in varsta.
Ce operație, ce consecințe?
Operația de plasare a unei proteze de umăr nu este prea grea: patru până la cinci zile de spital sunt în general suficiente. Operația în sine depinde de tipul de proteză plasată, dar întotdeauna procedăm la o anestezie generală. Deoarece umărul nu este necesar să se miște, pacientul poate relua rapid activitățile aproape normale – dacă acestea nu implică umărul operat, desigur! Reabilitarea începe destul de curând după operație – două săptămâni pentru o proteză parțială, trei pentru o proteză completă. Este nevoie de câteva săptămâni de convalescență înainte de a-și recăpăta mobilitatea optimă, dar durerea dispare la sfârșitul operației.