Puricii, vectori ai bolilor, de la animal la om
Animalele noastre cu patru picioare poartă adesea purici cu ele, fără ca noi să observăm. Infestările cu purici sunt foarte frecvente. Cazul se observă adesea în cazurile în care proprietarii nu și-au dat seama că animalul lor ar avea purici și nu au procedat la o deparazitare a acestuia.
Articol de Simona Lazăr, 04 Aprilie 2023, 14:41
De ce puricii mușcă oamenii?
Animalul contaminează casa (curtea, culcușul câinelui etc.) cu ouă care cad la pământ. Acestea din urmă se dezvoltă în larvă și apoi în pupă (sau nimfă) care poate rezista până la un an în mediu. Când stăpânii se întorc la casa lor de la țară (de exemplu), 6 luni mai târziu, toate aceste pupe care conțin purici noi ies în același timp și apoi mușcă animalele și stăpânii, deoarece sunt în număr mare”, explică specialiștii.
Ce patologii pot transmite oamenilor?
Pe lângă mâncărimea neplăcută, aceste mici creaturi pot transmite și un vierme plat, Dipylidium caninum, și pot promova contaminarea cu bacterii, precum Bartonella henselae, agentul „bolii zgârieturii pisicii”. O boală care poate avea consecințe grave asupra sănătății: în formele ei severe, poate provoca endocardită și chiar encefalită. Este de notorietate în lumea medicală cazul unei femei care și-a pierdut utilizarea ochiului stâng în urma acestei infecții.